Gå till innehållet

Norge halverar bidrag till Brasilien när skövlingen av regnskog ökar

Om inte Brasilien stoppar den allt större skövlingen av Amazonas regnskogar så kommer Norge helt dra in på sitt mångmiljardstöd till landets Amazonas-fond. Det meddelade Norges miljöminister Vidar Helgesen i nyligen.

Norge har sedan 2008 gett nästan tio miljarder kronor till Brasiliens Amazonas-fond för att minska avverkningen i världens största regnskog. Eftersom avverkningen ökat i Amazonas med 29 procent till 8000 kvadratkilometer under 2016 har Norge nu halverat sitt stöd till fonden och hotar med att helt dra in sina bidrag om inte skogsskövlingen minskar.

LÄS ÄVEN: • Avskogningen ökar kraftigt i Amazonas

Förutom ökad skövling har Brasilien under den nuvarande presidenten Michel Termer också skurit hårt i miljödepartementets budget. Michel Termer anses ha nära band till jordbrukslobbyn som vill komma åt marken som skyddas i Amazonas.

LÄS ÄVEN: • Kina investerar miljarder i olja, gruvor och järnväg rakt igenom Amazonas

Samtidigt har Kina utannonserat att de kommer gå in med 20 miljarder dollar för att skapa järnvägar och infrastruktur i Brasilien för att underlätta för att soja- och majsodlingar lättare ska kunna transporteras till landets hamnar. Infrastrukturprojekt i Amazonas har tidigare skapat problem för naturen eftersom de underlättat för illegal skogsskövling, gruvverksamhet och markspekulation.

Källor: The Guardian och Mongabay

Mer att läsa