Gå till innehållet

Norge förbjuder offentlig upphandling av biobränsle med palmolja

Palmoljeplantering istället för regnskog. Foto: Achmad Rabin Taim from Jakarta, Indonesia – P3260481, CC BY 2.0

Det norska parlamentet, Stortinget, har röstat för att förbjuda offentliga upphandlingar av biobränsle som innehåller palmolja eller restprodukter från palmolja. Det rapporterar Regnskogfondet.

– Det är en banbrytande seger för kampen för klimatet och regnskogarna, säger Rainforest Foundation Norway i ett uttalande.

Resolutionen ger instruktioner till regeringen att införa nya regler för offentliga upphandlingar, som förbjuder inköp av biobränsle som innehåller palmolja. Reglerna ska dock skrivas på ett sådant sätt att inte internationella handelsavtal bryts.

LÄS ÄVEN: • Fler livsmedelsföretag tar bort palmolja ur sina produkter

Enligt en rapport från Rainforest Foundation Norway och kolbränsle-experten Chris Malins är palmoljebaserade produkter till och med värre för klimatet än fossilbränsle på grund av att en så stor del av landskapet omvandlas från regnskogar till palmoljeodlingar.

LÄS ÄVEN: • Olaglig regnskogsskövling kopplas till RSPO-palmolja, McDonald’s och Pepsi

– Palmoljebaserade biobränsle är ett dåligt val för klimatet och driver på förstörelsen av regnskogarna. Så vitt vi vet, är det här första gången som ett land förbjuder användandet av biobränsle i offentlig upphandling. Norges beslut är ett viktigt steg mot att ta bort miljöfarliga produkter från marknaden. Det visar också på betydelsen för en seriös reform av världens palmoljeindustri, säger Nils Hermann Ranum på Rainforest Foundation Norway.

Källa: Regnskogfondet

Mer att läsa