Gå till innehållet

Nordkapare utrotas snabbare än tidigare beräknat

Det börjar bli bråttom att rädda valen nordkapare. Nu återstår bara 70 honor som kan föröka sig och valexperter tror att de kan vara borta om 10-20 år.

I fjol beräknade North Atlantic Right Whale Consortium att det fanns 409 nordkapare kvar i världen. I år är samma summa bara 356. Av dessa är enbart 70 honor som kan föröka sig. Valexperter är oroliga för att de kan vara försvunna om 10-20 år eftersom de fortsätter dö av exempelvis fiskeutrustning, som är det största hotet mot valar i dagsläget. Dessutom måste nordkaparna försöka anpassa sig till ett ekosystem som förändras snabbt.

– Det är inte bara antalet. Det här är individer som vi sett växa upp som kalvar. Det är hjärtskärande att hitta dem döda eller ännu värre, insnärjda i rep som kan göra att det tar ett år för dem att långsamt dö, säger Philip Hamilton, forskare vid Anderson Cabot Center för Ocean Life, till The Guardian.

Kanadas regering har gjort en del insatser de senaste åren för att minska antalet dödsfall, men valforskare anser att betydligt mer måste göras.

Läs även:

Källa: The Guardian

Mer att läsa