Gå till innehållet

New York stämmer oljebolag och miljarddivesterar från fossilindustrin

Central park i New York. Foto: Erik Hansson

New York har beslutat att flytta investeringar på 5 miljarder dollar från fossilindustrin. Dessutom kommer staden stämma oljebolag för att de orsakat den globala uppvärmningen, det rapporterar The Guardian.

– New York står upp för framtida generationer genom att bli den första stora staden i USA som divesterar våra pensionspengar från fossilindustrin. Dessutom tar vi kampen mot klimatförändringar direkt till de fossila bränsle-företagen som visste om dess effekter, men med vilje fört allmänheten bakom ljuset för att skydda sina vinster. I takt med att klimatförändringarna fortsätter att förvärras, är det upp till fossilbolagen, som försatt oss i den här situationen, att bära kostnaden för att göra New York säkrare och mer motståndskraftig, säger Bill de Blasio, New Yorks borgmästare, enligt The Guardian.

LÄS ÄVEN: • Tre städer i USA stämmer oljebolag för klimatförändringar

Bolagen som kommer att stämmas för sin inblandning i klimatförändringarna är BP, Exxon Mobil, Chevron, ConocoPhillips och Shell. New York menar att det är dessa bolag som är de största bidragande orsakerna till bland annat översvämningar och erosion i staden.

LÄS ÄVEN: • Havsnivån stiger tre gånger snabbare än under 1900-talet och takten ökar

Borgmästaren anser att klimatförändringarna, som redan kostat staden tiotals miljarder dollar, är stadens största hot de närmaste årtiondena.

 

Källa: The Guardian.

Mer att läsa