Gå till innehållet

Nej, världens äldsta träd har inte huggits ned av misstag

Tall-arten Pinus longaeva är en av världens äldsta trädsorter. Foto: Wilson44691 via Wikimedia

Tall-arten Pinus longaeva är en av världens äldsta trädsorter. Foto: Wilson44691 via Wikimedia

En “nyhet” om att världens äldsta träd skulle ha huggits ner i Amazonas regnskogar av illegala skogsskövlare har hundratusentals delningar på Facebook och sprids snabbt. Nyheten är dock påhittad.

Artikeln härstammar från webbplatsen “World News Daily Report” som hittar på nyheter på löpande band. De har bland annat hittat på att en dinosaurie terroriserar befolkningen på Nya Guinea och att terrornätverket Isis lanserar en egen satellit.

Det som är sant är att det förekommer omfattande illegal skogsskövling i Amazonas regnskog, men trots “citat” från påhittade forskare, naturorganisationer och stamledare är nyheten om att världens äldsta träd skulle ha huggigts ned påhittad.

När det gäller gamla träd är Old Tjikko i Sverige en av världens äldsta trädkloner med rötter som är över 9500 år gamla, men världens äldsta individuella träd är en 5000 år gammal tall av arten Pinus longaeva i White Mountains i Kalifornien i USA.

World News Daily Report är en av många sidor med påhittade nyheter. I Sverige finns bland annat Storkens Nyheter, Nyheterna Sverige, Hänt i Sverige och Svenskbladet som ibland lyckas få folk att sprida fejkade nyheter som om de vore äkta. En bra lista på vilka sidor som är fejkade hittas på Metros viralgranskaren eller på Realorsatire.com.

Källor: Independent och Gizmodo

Mer att läsa