Gå till innehållet

Nedskräpningen ökar, men allt färre får böter

Hundskitpåse slängd i naturen i fjällen. Foto: Erik Hansson

Hundskitpåse slängd i naturen i fjällen. Foto: Erik Hansson

Enligt Stiftelsen Håll Sverige Rent ökar nedskräpningen i landet, men samtidigt skrivs det ut allt färre böter för nedskräpning. Under första halvåret 2016 skrevs det ut mindre än hälften så många böter (34 stycken) som samma tid förra året (69).

– Skräpboten fungerar inte. Fler människor störs av nedskräpningen runt om i landet samtidigt som allt färre bötfälls för det. All nedskräpning är förbjuden, men polisen verkar se mellan fingrarna när det gäller dessa brott, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

LÄS ÄVEN: • Bohuslän bland de skräpigaste kusterna i Europa.

Mindre allvarlig nedskräpning ska polisen kunna bötfälla på plats med en bot på 800 kronor. Att kasta cigarettfimpar räknas dock som så obetydlig att det inte ska bötfällas. Istället handlar det om exempelvis engångsgrillar, plastflaskor eller snabbmatsförpackningar.

Enligt “Skräprapporten 2016” ökar nedskräpningen i Sverige. 69 procent av svenskarna upplever att det har ökat “till viss del” (29%) eller “i hög grad” (40%) i deras närhet. Trots detta delas det ut väldigt få böter. I hela landet har det hittills i år bara delats ut 34 stycken nedskräpningsböter. I hela polisregion Stockholm, som omfattar Stockholms län och Gotland, skrevs bara en enda skräpbot under den här tiden.

LÄS ÄVEN: • Minst fem kronor för plastpåsar ska hindra att de slängs.

Det kan jämföras med att det i fjol under samma period delades ut 69 böter eller att det 2012 skrevs ut nästan dubbelt så många böter (289 stycken) jämfört med 2015 (151 stycken).

Håll Sverige Rent menar att boten istället borde ändras till en nedskräpningsavgift som kommunerna kan hantera. Detta eftersom det är kommunerna som ansvarar för renhållningen och att de då borde ha incitament att förebygga och motverka nedskräpning.

Antal skräpböter per polisregion januari–maj 2016 (jämfört med jan-maj 2015)
Polisregion Nord:  2 (6)
Polisregion Mitt:  12 (27)
Polisregion Stockholm:  1 (3)
Polisregion Öst:  1 (3)
Polisregion Väst:  9 (18)
Polisregion Syd:  4 (7)
Polisregion Bergslagen:  5 (5)

Det pågår en kampanj i sociala medier där folk uppmanas att plocka upp ett skräp om dagen, ta en bild och använda hashtagen #ettskräpomdagen.

Källa: Håll Sverige Rent

Mer att läsa