Gå till innehållet

Naturvårdsverket tvingas minska natur- och klimatsatsningar med 40%

Naturreservat. Foto: Erik Hansson 

Den kraftiga minskningen av Sveriges miljöbudget som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade igenom, med passivt stöd från Liberalerna och Centerpartiet, får även stora konsekvenser för Naturvårdsverket. Omfattningen är “svår att ta in” enligt myndighetens generaldirektör Björn Risinger.

Miljöbudgeten minskas med 2,1 miljarder kronor. För Skogsstyrelsen innebär det att arbetsmarknadsåtgärden Naturnära jobb läggs ned, inventeringen av nyckelbiotoper upphör och dessutom får markägare svårare att få ersättning för skyddad skog.

LÄS ÄVEN: • Skogsstyrelsen: Naturnära jobb och nyckelbiotopinventeringar avslutas

För Naturvårdsverket blir det också stora konsekvenser. Till Alltinget säger myndighetens generaldirektör Björn Risinger att det blir “väldigt omfattande nedskärningar på miljö-, klimat- och naturåtgärder”.

LÄS ÄVEN: • M och KDs budget innebär kraftiga nedskärningar i miljöbudgeten

Senare samma kväll skrev han följande på Twitter:

Neddragningarna kommer bland annat försämra Naturvårdsverkets möjligheter att ge stöd till företag som vill göra klimatinvesteringar, det kommer bildas färre nya naturreservat och färre markägare som kan få ersättning.

Neddragningarna har gett upphov till en rad kritiska kommentarer, som denna från Naturskyddsföreningens chef för klimat och juridik:

Söndag den 15 december anordnas det demonstrationer mot den nya budgeten i Stockholm, Visby och Lund.

Mer att läsa