Gå till innehållet

Naturvårdspris till skapare av populära naturområden

Mats Rosenberg. Foto: Torbjörn Arvidson

Erik Rosenbergs naturvårdspris går i år till ett ”visionärt, nydanande och långsiktigt arbete för bevarande och utveckling av viktiga naturområden”.

Den legendariska fågelskådaren, fågelskildraren och författaren Erik Rosenberg har efter sin bortgång fått en stiftelse uppkallad efter sig som sedan 1976 delar ut ett naturvårdspris. I år går det till Mats Rosenberg, vars farfar var kusin med Erik Rosenberg.

Närkes Ornitologiska Förenings motiveringen lyder:
“Mats Rosenberg har i Erik Rosenbergs anda utfört ett visionärt, nydanande och långsiktigt arbete för bevarande och utveckling av viktiga naturområden. Detta har bidragit till att många människor fått möjlighet att ta del av höga naturvården i stadsnära rekreationsområden som bland annat Oset, Rynningeviken, Varbergaskogen, Markaskogen och Karlslund.”

Han har också “utvecklat kunskaper och metoder om hur man kan återställa förstörda miljöer till fantastiska rekreationsområden som också gynnar den biologiska mångfalden”.

Priset på 30 000 kronor delas ut av Närkes Ornitologiska Förening under Rosenbergsdagarna i Örebro 14-15 oktober, som har fokus på biologisk mångfald i teorin och praktiken.

Källa: Närkes Ornitologiska Förening

Mer att läsa