Gå till innehållet

Naturupplevelser kan leda till ökat medkännande

Nationalparken Yosemite i USA. Foto: Erik Hansson

Nationalparken Yosemite i USA. Foto: Erik Hansson

Enligt en ny studie kan naturupplevelser, till och med naturfilmer, öka medkänsla och osjälviskhet.

Tidigare studier har visat att människor som känner vördnad också känner sig mer sammankopplad med andra människor. Vördnadskänslan kan uppstå när en person tittar ut över havet, upplever ett barns födelse, en stor naturupplevelse eller genom ett besök i en kyrka, men också genom att titta på en naturfilm som den här under.

Att känna sig obetydlig inför den enorma, vackra världen runt omkring oss får människan att agera mindre egoistiskt enligt en ny studie från University of California i Irvine. En del av deltagarna i studien fick först titta på naturdokumentärer, så som BBC:s Planet Earth, medan andra fick kolla på komediklipp. Sedan fick alla testa ett spel, baserat på pengar. Personerna som känt vördnad inför naturfilmerna tenderade att spela mer hederligt. De agerade även mer etiskt och med större medkänsla.

Forskarna menar att vördnad spelar en central social roll för att vi ska bry oss mer om våra medmänniskor. Att börja dagen med en tur i naturen eller en häpnadsväckande naturfilm är därför ingen dum idé.

Vi har tidigare berättat om hur skog har en “förvånansvärd” inverkan på mentalt välbefinnande och hur träd får stadsbor att må bättre.

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=0wCC3aLXdOw”]

Källa: Studien och BBC

Mer att läsa