Gå till innehållet

Naturupplevelsen: Slaguggla som tar kattuggla

Slaguggla med en kattuggla i klorna. Foto: Kalle Brinell

Slaguggla med en kattuggla i klorna. Foto: Kalle Brinell

Slagugglor är fruktade fåglar. Inte bara för gnagare och grodor utan även för betydligt större varelser. Något som åtskilliga ringmärkare kan intyga. När Kalle Brinell gick runt i skogarna i norra Uppland fick han även se bevis på att andra ugglor ligger risigt till för tajgaskogens värsting.

Kalle Brinell var ute och gick i skogen och spanade uppåt i träden när han plötsligt såg något på marken.

Läs mer: • Vår guide till ugglor och ugglelyssning.

– Jag blev skrämd av något som flaxade till på marken på bara 15 meters håll, berättar han. Jag såg att det var en slaguggla, men fjädrarna såg konstiga ut. De stod ut åt alla håll. Jag trodde först att den var skadad eftersom det såg så märkligt ut. Sedan såg jag att de spretande fjädrarna tillhörde en kattuggla som slagugglan nyligen tagit.

Slaguggla med en kattuggla i klorna. Foto: Kalle Brinell

Slaguggla med en kattuggla i klorna. Foto: Kalle Brinell

I det här läget levde kattugglan knappt. Den rörde bara svagt på sig. Kalle Brinell började backa eftersom han var så nära slagugglan, men den verkade bli orolig av hans rörelser så han stod still istället. I ungefär tio minuter var han orörlig på platsen. Samtidigt kom allt fler hackspettar och mesfåglar och började väsnas för att varna om att den fruktade ugglan var i närheten.

Till slut fick slagugglan nog och flög upp i ett träd med den nu döda kattugglan. Efter ytterligare en stund flög den vidare med sitt byte och skogen återvände till sitt vanliga lugn.

Läs mer: • Natursidan.se testar ugglesafari.

Att slagugglan (50-59 cm enligt Fågelguiden) tar byten stora som en kattuggla (37-43 cm) är inte så konstigt. I deras holkar har det hittats rester av hermelin, kaninungar, kricka och orrhönor (40-45 cm). Kalle Brinell återberättar även en historia som han fått höra där en slaguggla som bara var lätt skadad tagits in till en fågelrehabilitering. Den fick spendera natten i en voljär tillsammans med en fjällvråk. När personalen kollade till fåglarna igen på morgonen var fjällvråken uppäten.

Slagugglornas tuffhet mot människor är också väldokumenterad och man bör absolut inte störa dem vid boet. Då riskerar man att bli attackerad och med deras styrka och vassa klor kan det gå riktigt illa.

Mer att läsa