Gå till innehållet

Naturupplevelsen: Lyckligt slut för pärluggla som fastnade på balkong

Pärlugglan som fastnat på balkongen. Foto: Maria Jansson

Maria Jansson i Västerås fick en minst sagt unik upplevelse häromdagen när hon upptäckte en pärluggla som fastnat på hennes balkong. Så här gick det till när den till slut återfick sin frihet och kunde återvända till skogen.

– Min sambo hörde en smäll ute på balkongen vid ett-tiden natten mot måndag. Han gick ut men såg inget, berättar Maria Jansson.

Strax innan klockan 12 dagen efter gick Maria själv ut på balkongen. Då märkte hon att något rörde sig strax nedanför sig.

– Där satt en uggla mellan räcket och inglasningen och tittade på mig. Jag försökte öppna inglasningen men då blev den rädd och började flaxa in i hörnet istället.

Pärlugglan strax innan den släpptes ut. Foto: Maria Jansson

Maria gick in igen och la upp en bild på Facebook för att fråga efter hjälp. Hon blev överöst av tips, “några bra, några mindre bra”.

– Jag ringde polisen som försökte koppla mig till Viltjouren men de kom bara till en telefonsvarare så jag fick numret själv för kunna lämna ett meddelande. Eftersom man skulle säga vilken dag man ringde in så kände jag att där får jag ingen hjälp.

Istället ringde hon till Västerås Stad för att se om de hade någon man kunde kontakta, men de hänvisade henne till fastighetsskötaren där hon hamnade i en timme lång telefonkö. Hon ringde också länsstyrelsen som inte heller visste vad hon skulle göra. De försökte hitta någon som visste hur det skulle lösas, men innan de återkom hade Maria fixat problemet på egen hand.

– En granne såg mitt inlägg på Facebook och hon kom och hjälpte mig. Vi hade fått rådet att ta på handskar och försöka få tag i benen på den och sedan lägga den i en låda tills vi kunde få den till någon som kunde titta efter skador. Det var lite svårt att få upp inglasningen då vi var rädda att skada den. Men tillslut lyckades min granne få upp glaset och innan hon kunde få tag på pärlugglan så flög den iväg.

Det såg inte ut som om den var skadad när den flög till ett stort träd en liten bit bort från balkongen. Sedan såg Maria och hennes granne inte den mer.

– Det var helt klart en chockerande och omtumlande upplevelse. Stadsbor som vi är så är vi inte så vana med djur. Speciellt inte ugglor. Jag har nog aldrig sett en i verkligheten förrän nu. Det var både kul och läskigt för barnen att se en också. Jag är bara glad att den inte verkar ha skadat sig och att det slutade lyckligt. Det är ändå ett avtryck i fönstret där slagit i, berättar Maria Jansson.

Förhoppningsvis är det ungefär så här livet ser ut för pärlugglan nu efter den omtumlande upplevelsen på balkongen. Foto: Erik Hansson

Mer att läsa