Gå till innehållet

Naturupplevelsen: Närkontakt med fjälluggla i de svenska fjällen

Fjälluggla i Alaska. Foto: Tomas Lundquist

Fjälluggla i Alaska. Foto: Tomas Lundquist

I artikelserien Naturupplevelsen berättar vi om personer som varit med om något intressant i naturen.

Lördagen den 16 augusti 2014 var Ida Olsson och hennes sambo Jack Bardhamre ute och vandrade i de jämtländska fjällen. De följde en vacker vandringsled i ungefär 1,7 mil innan de beslöt sig för att fortsätta sin tur oledat. Vandringen fortsatte då längs med sidan på ett fjäll, upp och ned för klippblock i ett stenigt parti av fjällen där antagligen inga människor gått på väldigt länge.

– Vi njöt verkligen av omgivningen och vädret var soligt och vindstilla, berättar Ida Olsson.

När de var ganska långt borta från leden dyker plötsligt från ingenstans något stort och vitt upp framför dem. På bara tio meters håll får de se en fjälluggla kasta sig upp från stenblocken på marken och segla “magnifikt och lugnt ut över fjällheden”.

– Det var ett magiskt ögonblick som varade i några sekunder, men som just då kändes som flera minuter, säger Ida Olsson.

Paret från Järpen i Jämtland är fågelintresserade och förstod omedelbart att det var en fjälluggla eftersom den flög förbi dem så pass nära. De fick en upplevelse som få fågelskådare någonsin varit med om i Sverige.

– Vi älskar ugglor och har inte sett speciellt många i våra dagar, därför var mötet med fjällugglan extra häftigt. Förmodligen kommer vi aldrig se en igen i vilt tillstånd, avslutar Ida Olsson.

Ida Olsson i de jämtländska fjällen. Foto: Jack Bardhamre

Ida Olsson i de jämtländska fjällen. Foto: Jack Bardhamre

Mer att läsa