Gå till innehållet

Naturupplevelsen: Dramatisk vinterfotografering

I serien Naturupplevelsen visar vi bilder från fotografer som varit med om något intressant i naturen. Här har Robin Eriksson tagit en fin vinterbild från Närke och berättar hur mycket dramatik även en landskapsbild kan involvera.

Två änder värmer sig i de första solstrålarna, Närke“Jag hade tittat på väderleken och såg att det skulle bli en fin men kall morgon, närmare bestämt -24 grader kallt. Efter många lager med kläder så bar det iväg till ett ställe i Örebro som jag vet är fint på vintern. Väl framme så skulle solen strax gå upp och jag gjorde mig redo med kameran. När solen smög sig uppåt märkte jag vilket underbart ljus det blev. Precis då kom två änder flygande och landade precis där solen träffade vattnet. Jag tog så många bilder jag kunde innan jag kände att mina händer var stela och knappt gick att röra.

Med ett leende på läpparna över den lyckade bilden gick jag tillbaka mot bilen. Jag packade in all utrustning och satte mig sedan vid ratten, vred om nyckeln och upptäckte att det inte hände någonting – inte ett liv i bilen. Jag förstod direkt att batteriet var helt slut på grund av kylan.

Hela kroppen darrade av kyla medan jag funderade på vad jag skulle ta mig till.

Intill platsen där jag befann mig hittade jag som tur är ett hus och det visade sig att ägarna dessutom var hemma och kunde hjälpa mig att starta bilen med startkablar.

Det hade kunnat gå illa den där vintermorgonen och varje gång jag ser denna bild tänker jag på vad som hände. Som tur är tycker jag att bilden blev väldigt lyckad.”

Mer att läsa