Gå till innehållet

Naturum Falsterbo hotas av stängning efter fyra år – ska bli spa

Falsterbo strandbad innehåller Naturum, konsthall och restaurang. Enbart restaurangen kommer vara kvar om Vellinges moderater får bestämma. Foto: Per-Magnus Åhrén

Naturum i Falsterbo har på fyra år blivit en naturlig samlingsplats för den naturintresserade allmänheten, skolelever som får lära sig om naturen och för fågelskådare som vallfärdar till området. Nu vill Moderaterna i Vellinge kommun stänga verksamheten i naturum för att istället satsa på spa och hotellverksamhet. Förslaget skulle slå hårt mot den naturpedagogiska verksamheten.

– Naturum och konsthallen avvecklas eftersom det blir en annan inriktning i huset. Det här är ett led mot den hotellsatsning vi vill se på sikt, att vi redan nu nyttjar lokalerna för konferens, event och mässor, säger Carina Wutzler (M) till Sydsvenskan, som var först att berätta om den planerade stängningen.

På tisdagen informerades samtliga kommunanställda på Naturum och konsthallen i byggnaden att deras jobb troligen försvinner vid årsskiftet. Moderaterna, som har majoritet i kommunen, vill istället satsa på ett hotell med spa och konferensverksamhet. En av de som drabbas är Camilla Wadlund, biolog och biträdande föreståndare på naturum Falsterbo. 

– Det är jättetråkigt. Vi blev ganska chockade när vi fick beskedet. Det här är ett av de nyaste naturumen i Sverige och det är ovanligt att de läggs ned. 

Pedagogisk marinbiologi för alla åldrar hör till verksamheterna på Naturum Falsterbo. Foto: Josef Chaib

Har ni fått någon förklaring till att Moderaterna vill lägga ned er verksamhet?
– Nej, men det handlar antagligen om att ett naturum inte är inkomstbringande och normalt sett inte en konsthall heller. Natur och kultur kostar, så är det. En spaanläggning kan dra in pengar till kommunen som hyr ut lokalerna. Men ett naturum fyller andra funktioner, till exempel som besöksmål och som utbildning genom att visa vägen ut i naturen.

Naturum Falsterbo har sedan öppningen 2016 blivit en plats för naturintresserade både i Falsterbo och i Skåne. De har nära samarbeten med flera naturorganisationer och med skolor i sydvästra Skåne.

– Det har blivit en samlingspunkt för att få information om natur och kulturhistoria, växt-  och djurlivet här på Näset. Om vi försvinner kommer också en stor del av lokalkännedomen försvinna. Lokalbefolkningen kommer ofta hit med besökare och guidar runt dem i våra lokaler. Det är uppenbart att de är stolta över sitt naturum, berättar Camilla Wadlund.

Naturum Falsterbo har många aktiviteter för barn. Foto: Josef Chaib

Ungefär 50 000 till 60 000 personer besöker byggnaden årligen och Naturum Falsterbo har blivit en viktig knutpunkt för en av årets höjdpunkter för fågelskådare: Falsterbo Bird Show med flera tusen besökare. Naturum har också en lång rad andra verksamheter. Det ordnas guidade vandringar för allmänheten och de tar varje år emot tusentals skolelever i den naturpedagogiska verksamheten där barnen får lära sig mer om djur och växter. De har aktiviteter för olika målgrupper, bland annat barn och unga i olika åldrar, men även de som är ovana vid att vistas i naturen.

– Det är många aktiviter som kommer försvinna. Man kommer gå miste om naturutbildning för skolklasser och barn. Det får konsekvenser även för kommande generationer, säger Camilla Wadlund, som fortfarande hoppas att lokalpolitikerna kommer ändra sig.

En namninsamling har startats för att försöka rädda naturum Falsterbo. Skriv under den här.

Läs även:
• BirdLife Sverige satsar på utökad barn- och ungdomsverksamhet
• Falsterbo Bird Show – tioårig naturfestival för hela familjen
Sveriges bästa fågelupplevelser

Mer att läsa