Gå till innehållet

Naturturism skapar hopp i krisens Portugal

Gåsgam. Foto: Johannes Rydström

Gåsgam. Foto: Johannes Rydström

År 1999 köpte Antonio Mónteiro och hans fru Ana Berliner ett 20 hektar stort stenigt område i Faia Brava i nordöstra Portugal för ungefär 90 000 kronor. Parets mål var att skydda områdets gåsgamar, kungsörnar och hökörnar.

15 år senare har de byggt upp ett företag med ett hotell, sju anställda och ett ständigt flöde av gäster som vill uppleva områdets natur och stora rovfåglar. I ett krisdrabbat Portugal är regionen kring parets mark ännu fattigare och avbefolkningen är utbredd. Det som började som ett miljöprojekt har växt till att också bli en viktig verksamhet för intäkterna till regionen.

Kring naturturismen i området har det växt upp andra verksamheter. Vinprovning, naturvandringar, besök i områdets slott och restauranger med lokalproducerad mat. Den fattiga regionen erbjuder en fristad från storstädernas stress och lockar till sig turister som till exempel betalar över 700 kronor per dag för att fotografera gamar vid en åtel.

Nu arrangeras även workshops för “naturentreprenörer” för att skapa ännu fler verksamheter som drar nytta av områdets natur och lockar turister till regionen. Dessutom har ett tioårigt arbete tillsammans med Rewilding Europe inletts för att återintroducera arter i området och expandera naturreservatet ytterligare.

Allt har inte varit enkelt på vägen, men idag är Faia Brava något av en framgångssaga i Portugal.

Källa: AT Natureza och  NY Times

Mer att läsa