Gå till innehållet

Världens naturturism ger intäkter på över 4000 miljarder kronor

Nationalparken Yosemite i USA. Foto: Erik Hansson

Nationalparken Yosemite i USA lockar årligen ungefär fyra miljoner besökare. Foto: Erik Hansson

Ett första försök att räkna samman världens naturturism har kommit fram till att skyddade naturområden besöks av minst åtta miljarder människor årligen och ger intäkter på tusentals miljarder kronor. Enligt forskarna är det dessutom lågt räknat.

Slutsatsen från studien av forskare vid Cambridge, Princeton och Washington är att det krävs betydligt större investeringar i dessa områden med tanke på hur värdefulla de är både ekologiskt och ekonomiskt. Sammanlagt investeras det ungefär 70 miljarder kronor årligen för att skydda dessa nationalparker och naturreservat. Enligt forskarna är det en “grovt otillräcklig” summa som bleknar i jämförelse med de över 4000 miljarder kronor som turister i dessa områden gör av med årligen.

Studien bygger på uppgifter från 550 platser världen runt, som sedan används för att kalkylera ytterligare 140 000 skyddade områden baserat på bland annat storlek, lättillgänglighet och nationalinkomst.

Besöksfrekvensen var högst i Nordamerika där skyddade områden får över tre miljarder besök årligen medan vissa länder i Afrika har mindre än 100 000 besök till skyddade områden. Den välkända nationalparken Serengeti lockade exempelvis 148 000 besök medan flera naturreservat i USA och Storbritannien lockar över tiotals miljoner besök årligen.

Läs mer:
Tips på ekoturism i Sverige.
Våra artiklar om naturturism.

Källa: University of Cambridge

Mer att läsa