Gå till innehållet

Natursidan.ses miljövänliga julklappstips 2013

Läs gärna våra miljövänliga julklappstips 2015.

Vill du ge bort miljövänliga julklappar i år? Barnen kanske klarar sig utan ännu en ny leksak att lägga på prylberget? Din kusin kanske inte behöver ännu en ny vas? Dina svärföräldrars behov av ännu en hushållsmaskin kanske inte är så stort trots allt?

En vit jul är för många den bästa julklappen man kan få. Foto: Gunilla Falk

En vit jul är för många den bästa julklappen man kan få. Foto: Gunilla Falk

BIDRAG TILL MILJÖORGANISATION
Det enklaste och kanske mest effektiva sättet att ge bort miljövänliga julklappar är att ge gåvor eller medlemsskap i miljöorganisationer som till exempel Greenpeace, Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden eller Sveriges Ornitologiska Förening. Det är pengar som går direkt till arbetet att förbättra möjligheterna för naturen.

EKOLOGISKT
Om du vill ha något fysiskt att ge bort så kan det vara värt att tänka på att det numera finns många ekologiska alternativ. Det gäller allt från kläder till möbler, men det kan vara lite svårt att hitta de ekologiska alternativen i det vanliga utbudet. Ett enkelt tips är att söka efter det på nätet först. Söktermer som “ekologiska kläder” eller “miljövänliga leksaker” ger ganska bra träffar.

BEGAGNAT
Tänk också på att begagnade saker är bättre för naturen än att köpa nytt. På Blocket, Tradera eller i second hand-butiker kan man ofta göra fynd. Var uppmärksam på att det finns en risk att bli lurad och att erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna också oftast är det.

Baka ett gott knäckebröd, slå in det fint och ge bort det i julklapp.

Baka ett gott knäckebröd, slå in det fint och ge bort det i julklapp?

GÖR DET SJÄLV
Varför inte tillverka något själv? Köp ett garn och sticka en halsduk, baka något gott som är hållbart, virka en väggbonad eller rama in en av dina naturbilder. När du gör något själv kan du dessutom kontrollera att det är tillverkat så miljövänligt som möjligt.

Här under följer tips på ytterligare julklappar som på ett eller annat sätt antingen gör nytta för naturen eller innebär en begränsad belastning på miljön samtidigt som de förhoppningsvis gör mottagaren glad.

BÖCKER
Det må vara lite tveksamt för våra skogar, inte minst med den tanke på den till synes urholkade FSC-märkningen, men böcker kan inspirera läsare att ta hänsyn till naturen och miljön och ger inte minst intäkter till författare som brinner för att berätta om naturen. Här följer några böcker som vi läst i år och som vi varmt kan rekommendera. Alla våra bokrecensioner hittas här.

Brutus Östlings bok "Konsten att fotografera fåglar och andra djur"

Brutus Östlings bok “Konsten att fotografera fåglar och andra djur” är Årets naturbok enligt Natursidan.se.

Årets naturbok enligt Natursidan.se:
“Konsten att fotografera fåglar och andra djur” av Brutus Östling.

Rekommenderade fotoböcker:
”I huvudet på fotografen Serkan Günes” av Göran Segeholm och Serkan Günes
”Än lever skogen” av Pelle Svensson, John Hallmén och Roine Magnusson
”Fotografera fåglar & vilda djur: naturfotografens 101 bästa råd” av Ole Jørgen Liodden

Rekommenderad skönlitteratur:
“Juveltraståret” av Chris Gooddie
“Ovanliga möten med vanliga fåglar” av Lyanda Lynn Haupt
• “Rödhaken i naturen och kulturen” av Peter Larsson

Rekommenderade kokböcker
• “Bonniers vegetariska kokbok”

UPPLEVELSER
Det är ofta ganska dyrt med en ekoturismresa eller naturupplevelse med en guide, men varför inte gå ihop några stycken med en gemensam present? Köp en kurs i fågelskådning eller naturfotografering, en natt i ett örngömsle eller gör själv iordning ett presentkort på en heldag i naturen tillsammans med en god matsäck som personen får boka in med dig. Andra alternativ är ett presentkort på en ekologisk restaurang, en kurs i matlagning/bakning eller biljetter till en konsert, föreläsning eller teaterpjäs.

fagelappar

En fågelapp eller ett presentkort på Itunes kanske kan vara en lämplig julklapp?

DIGITALA INKÖP
I takt med att allt fler har tillgång till smarta mobiltelefoner och läsplattor ökar också möjligheten att köpa digitala presenter som inte sliter på annat än din bandbredd och lite elförbrukning. Det är med andra ord inte något som sliter speciellt mycket på miljön. Ett presentkort på Itunes (Google Play har än så länge bara presentkort i USA) kan användas för köpa musik, filmer eller program och det går även att skicka ett program till mottagarens telefon. Kanske en av fågelapparna vi tipsar om i vår guide?

Det finns också filmtjänster online som Netflix, SF Anytime eller HBO Nordic där du kan se tv-serier och filmer via din dator, smartphone eller surfplatta.

NATURFILMER
Om du inte har möjlighet att köpa digitala filmer eller mottagaren inte har möjlighet att spela upp dem finns det såklart fortfarande möjlighet att köpa filmer på dvd och blu-ray (ett mer högupplöst format). Några av de senaste årens mest påkostade naturserier är de fantastiska “Planet Earth”, “Life” och “The Frozen Planet”. Det finns även många bra dokumentärer som “Inte bara honung” (om bin), “The Cove” (viktigt om delfiner), “Grizzly Man” (om excentrisk björnälskare), “If a tree falls” (om “miljöterrorism”), “March of the Penguins” (vackert om pingviner), “Blackfish” (späckhuggare i fångenskap) och “Chasing Ice” (klimat/smältande isar).

Inga länkar eller tips i den här artikeln är sponsrade.

• Har du fler tips på miljövänliga julklappar? Skriv en kommentar här under eller på Facebook.

Mer att läsa