Gå till innehållet

Natursidan.se presenterar Årets naturbok 2013

Brutus Östlings bok "Konsten att fotografera fåglar och andra djur"

Brutus Östlings bok “Konsten att fotografera fåglar och andra djur” är Årets naturbok enligt Natursidan.se

2013 har varit ett bra år för svenska naturböcker med stor variation och hög kvalitet. Bäst i år enligt Natursidan.se är Brutus Östlings “Konsten att fotografera fåglar och andra djur” (Norstedts) som därför tilldelas Årets naturbok 2013.

Motivering:
Med en smittande entusiasm, ett pedagogiskt upplägg, lättläst språk och inte minst med sina inspirerande bilder har Brutus Östling skapat en generös guide till att bli en bättre naturfotograf. “Konsten att fotografera fåglar och andra djur” har satt en ny standard i genren och kommer säkerligen bidra till att Sverige får fram ännu fler skickliga naturfotografer de kommande åren.

Brutus Östling är en välmeriterad fotograf, författare och bokförläggare. Han utsågs till Årets naturfotograf 2006 och har bland annat gett ut naturfotoböckerna ”Mellan vingspetsarna” (Årets pandabok), “Pingvinliv”, “Kaxiga fåglar”, “Att överleva dagen” (Augustpris-vinnare), ”Örnarnas rike” (Årets pandabok) och “Under asfalten vilar en strand”.

När vi meddelar Brutus Östling om vinsten är han nyligen hemkommen från en fotoresa till Indien och sin vana trogen är han omedelbart igång med nya projekt. Han hinner dock berätta vad det betyder för honom att “Konsten att fotografera fåglar och andra djur” är Årets naturbok.

Brutus Östling in action.  Foto: Agneta Östling

Brutus Östling in action. Foto: Agneta Östling

– Att få en sådan här utmärkelse betyder mycket, säger Brutus Östling. Den här boken har inneburit mycket mer arbete än någon av mina tidigare åtta böcker och därför betyder det extra mycket när den får en sådan uppskattning.

Jag har ju försökt att dela med mig av det jag kan eller av det jag i min tur lärt mig av andra. Jag har inte försökt tjuvhålla några hemligheter. Av någon anledning är jag inte rädd att andra ska ta bättre bilder än mina. Det vill säga, det tror jag de gör. Men det är ju bara roligt. Jag oroar mig inte eftersom jag tror att jag ändå ska klara mig. Jag har ju levt på fotot i snart tio år nu. Och skulle jag inte kunna göra det framöver får jag väl hitta på något annat.

Hur har din bok mottagits sedan den släpptes i somras?
– Jag har ju en bakgrund som bokförläggare, och det är ju så att handböcker nästan aldrig recenseras. Det har ändå blivit flera bra recensioner. Men det som framför allt gläder mig är att över 50 bokköpare röstat på den på Bokus.com, och inte mindre än 24 läsare har recenserat den. Det har jag aldrig varit med om. Och i stort sett alla har gett boken full pott och skrivit att de har haft stor nytta av boken. Det gläder mig otroligt. Det är ju för dessa läsare boken skrevs.

Egentligen skulle boken varit klar för mer än ett år sedan och varit bara 160 sidor, inte 350. Men jag var på något sätt tvungen att få med “allt”, eller i alla fall så mycket som möjligt.

Det sista jag skrev i mars i år var kapitlet om bildbehandling. Jag tänkte först skriva kort, men det blev 35 sidor som i princip tar upp lika mycket som de handböcker som bara handlar om Photoshop.

Sen tror jag inte så många tänkt på det. Men när man skriver en “läro-” eller handbok, då lär man sig själv väldigt mycket. Plötsligt måste man formulera det som kanske bara funnits där i bakhuvudet eller intuitivt, och då uppenbaras nya saker även för den som skriver. Jag upplever att jag själv har blivit en mycket bättre fotograf av att skriva “Konsten att fotografera fåglar och andra djur”. I våras hade jag ett uppdrag som jag inte tror att jag klarat av alls lika bra utan arbetet med boken.

Jättestormfågel ur boken "Konsten att fotografera fåglar och andra djur". Foto: Brutus Östling

Jättestormfågel ur boken “Konsten att fotografera fåglar och andra djur”. Foto: Brutus Östling

Vad har du för planer framöver?
– Just nu plåtar jag mycket annat än fåglar och djur. Vi får se vad det resulterar i. Jag har ju fortfarande tio år till pensionsåldern så något ska jag väl kunna hitta på. Fast som fotograf går man väl aldrig i pension?

• Läs vår recension av “Konsten att fotografera fåglar och andra djur” här och en längre intervju med Brutus Östling här.

Mer att läsa