Gå till innehållet

Naturreservat vandaliserat – över 40 träd amatörmässigt fällda

Förödelsen i Soffabacken, i närheten av Söderåsens Nationalpark. Foto (collage): Tove Hultberg, Söderåsens nationalpark

I Klöva Hallars naturreservat, strax utanför Söderåsens nationalpark har någon avverkat över 40 träd.

Träden stod i Klöva Hallars naturreservat, i en sprickdal ner till den populära klätterväggen Soffabacken. I området växer också flera sällsynta lavar och mossor.

Varför träden avverkats är okänt i dagsläget.
– Besökaren som uppmärksammade oss på problemet hade besökt området under helgen, men vi vet ärligt talat inte exakt när det hänt. Slutet på förra veckan sannolikt, spånet och en hel del snitt var helt färska. Inget virke har forslats bort eller använts till något, det ligger bara hej vilt där det fällts, berättar naturvårdsförvaltaren Tove Hultberg.

Förödelsen. Jämför gärna med hur området ser ut på sidan 41 i länsstyrelsens skötselplan. Foto: Tove Hultberg, Söderåsens nationalpark

De avverkade träden var allt från små hasselbuskar till rejäla avenbokar och bokar, som var uppåt 120 år gamla. Träden har avverkats med yxa eller motorsåg och enligt naturvårdsförvaltarna är det amatörmässigt gjort.

– Det här påverkar ju det visuella intrycket för alla besökare. Det är detta området som vi vill visa som orört och ge till besökare när de vill ha mer vildmarkskänsla. Ser man det man möts av i Klava Hallar nu så tappar man den känslan, säger Tove Hultberg till SVT Helsingborg.

Händelsen är polisanmäld och Söderåsens nationalpark kommer nu att öka tillsynen för att liknande händelser inte ska inträffa igen.

Mer att läsa