Gå till innehållet

Naturpris till jägare som övergav älgjakt för lavjakt

Jägarna i Porjus får ett urskogsstipendie för sin insats för att skydda skog.

Det är inte direkt någon nutida insats som belönas med Steget Föres Urskogsstipendium 2023. Faktum är att det hände för snart 34 år sedan, men den långa väntetiden har sin förklaring.

Året var 1989 när Porjusjägarna beslöt sig för att ta upp kampen för att få ha kvar gammelskogarna i Jelka-Rimakåbbå i Jokkmokks kommun. Den hösten hoppade de till och med över delar av älgjakten och började istället leta ringlav i området, allt för att stoppa planerade avverkningar. Tillsammans med eldsjälen Mats Karström, som hjälpt till att skydda fler skogar än någon annan i Sverige, och andra i Steget före-gruppen, bytte jägarna ut bössorna mot luppar och lyckades så bra med inventeringarna att skogsbolagen stoppade den planerade avverkningen.

– Det har bara hänt en gång i världshistorien att de hoppat över älgjakten. Jägarna ville ha kvar skogen. För dem var det självklart att de ville ha kvar skogen och att stå upp både för sin jakt och för naturvärden, minns Mats Karström.

Ringlav är en pålitligt naturvårdsart. Den är rödlistad som sårbar och hittas i gamla, ostörda skogmiljöer.

Just ringlaven blev för övrigt en så stor symbol för kampen att den till och med fick pryda telefonkatalogen 1992. En ordvits av Televerket som Mats Karström erkänner att han förstod långt senare.

Utdraget ärende

Han anade inte då att Jelka-Rimakåbbå skulle bli ett så utdraget ärende.
– Jag trodde att det skulle gå i mål lite snabbt eftersom det var så många som var överens och kämpade åt samma håll, men ändå tog det så lång tid.

Kampen pågick efter det i ytterligare nästan 34 års tid. Långa förhandlingar mellan alla inblandade parter, inventeringar, genomgång av dokument och guidningar i de hotade skogarna pågick år efter år. Först sommaren 2022 kom beskedet om att Jelka-Rimakåbbå blir naturreservat. Då kändes det också viktigt för Steget före att uppmärksamma de som hjälpt till genom åren och i veckan fick Porjusjägarna till slut en utmärkelse för sina insatser. De tog emot Steget Föres Urskogsstipendium 2023.

– Det var riktigt roligt att träffas igen och kändes väldigt skönt att få tacka dem ordentligt, berättar Mats Karström.

Läs även

Historiskt avtal skyddar över 30 skogar efter 30 års kamp
• Fem kvadratmil gammal skog skyddas efter över 40 års kamp
• Skogshjälten som skyddat över 100 skogar drivs av 12-åringen inom sig
• Årets miljöhjälte har räddat över 140 skogar från avverkning

Mer att läsa