Ibland är man med om naturupplevelser som berör på djupet. Naturpodden berättar om tjäderspel, tuppen “Blå över vit”, varför tjädrarna flyttar längre och längre bort år för år och funderar över varför fler svenskar kanske känner till tropiska paradisfåglars dans än som upplevt tjädertupparnas spel.
LÄS ÄVEN: • Tidigare avsnitt i Naturpodden.
Naturpodden bjöd Maria Brandt, naturvägledare på Biotopia, på en natt i tjädergömsle. Det blev en upplevelse som fick henne att prata om paradisfåglar och exotiska upplevelser även fast det utspelade sig i en svensk naturskog. Men tjädern har inte bara ett spännande spel, den har också blivit en bricka i skogsbruksdebatten och nyligen kom Birdlife Sverige ut med en stor rapport om fågeln. Det är viktigt att sprida kunskapen om hur man hittar och tittar på tjäderspel utan att störa så att de kan bevaras för framtida generationer.
LÄS ÄVEN: • Stor rapport om tjädern i Sverige: Början på regionalt utdöende
Den spelplats som Maria besökte ligger några mil utanför Uppsala. Den har varit känd sedan länge bland forskare på Uppsala universitet eftersom de hade ett forskningsprojekt där på 80-talet. Naturfotografen och pollinationsbiologen Mats Wilhelm berättar:
– Vi var på spelplatsen en hel del för trettio år sedan. Då pågick ett forskningsprojekt på zoologiska institutionen i Uppsala som Björn Westman höll i när jag var doktorand som höll på med det. Vi brukade hjälpa till på helgerna. Vi fångade till och med ett par av tupparna och ringmärkte dem, en märkte vi med blå ring ovanför och vit ring nedåt, “Blå-över-vit”. Då låg spelplatsen i ett björkkärr nära en skogsbilväg.
– Sedan var jag här för ungefär femton år sedan för att följa upp lite grann och då märkte jag att det inte var några tjädrar kvar på det stället, så då flyttade jag det gamla gömslet längre ut på kärret där jag hade hittat spår av spelande tuppar. Då hittade jag honom, “Blå-över-vit” igen, så då var han minst femton år gammal. Han var väldigt trött då, även om det var väldigt bra spel runt omkring honom. Så han hade följt med när spelet hade flyttat sig en bit.
LÄS ÄVEN: • Naturpodden: Skogsbruk anpassat till tjäder – är det möjligt?
Sedan dess har spelplatsen flyttat sig ännu längre. Emil V. Nilsson från Naturpodden har letat efter spelets centrum sedan 2011. Många nätter har han legat i ett gömsle och insett att han varit på fel plats. Sedan den tiden då “blå-över-vit” levde har spelcentrum flyttats flera hundra meter. Dessutom så kalhuggdes en del av spelområdet 2013 vilket på senare tid har fått tjädrarna att dra sig längre in i skogen.
I mars i år var Emil ute och åkte skidor i tjäderskogen tillsammans med Daniel Schrire för att leta efter spår av tjädrarna i snön och för att sätta ut två tältgömslen i skogen.
– Vi valde öppna platser med bra sikt, minst 30 meter från platsen där vi tror att tjädertuppen brukar spela, berättar Emil. Det är långt ifrån platsen där Mats Wilhelm var för femton år sedan och det är femhundra meter norr om det nya hygget. Vi sätter ut gömslet en månad i förväg innan spelet sätter igång i mitten på april. Tanken är att de ska vänja sig vid gömslet så att man kan titta på dem när de spelar utan att störa.
Emil och Maria promenerar ut i tjäderskogen på eftermiddagen. Man ska vara på plats i gömslet innan klockan 18, för på kvällen flyger tjädertupparna in till sina natträd med buller och brak. Det är som att spelet redan börjar på kvällen, att de vill berätta för varandra att “här kommer jag”. Sedan börjar spelet mitt i natten, mer än en timma innan gryningen. Maria blir hänförd av en tupp som spelar utanför gömslet:
– Det här är liksom våra tropiska paradisfåglar, som gör jättekonstiga saker för att hitta en hona. Det är verkligen en ritual över det. Han dansar omkring och gör märkliga luftsprång. Det måste vara fler svenskar som har sett paradisfåglar på film så att de tror att de känner till det än som sett spelande tjädertupp. Det är lite som tigrar och lodjur – en del svenska djur är så hemliga, också för folk som lever i Sverige.
Ibland är man med om naturupplevelser som berör på djupet. Naturupplevelser som är närmast magiska, som om man blev förflyttad till en annan värld. Att få se en spelande tjädertupp på ett tjäderspel kan vara en sådan upplevelse.
Lyssna på Naturpoddens avsnitt om tjäderspel:
Läs mer och lyssna på Naturpodden
En podcast kan förklaras som ett radioprogram på nätet som du kan lyssna på när du vill. Enklast är att prenumerera på program som du gillar via en smartphone. Leta först upp ett podcastprogram i App Store (iphone/ipad) eller Google Play (Android). Du kan söka på podcast. De populäraste sökresultaten bör vara bra program, men några kända alternativ är Apple Podcaster, Acast eller Pocket Casts. När du laddat hem programmet söker du efter podcastens namn i podcastprogrammet.