Gå till innehållet

Naturpodden: Så gör man för att få höra ylande varg i Sverige

Under vargturen tar vi en promenad i myrkanten för att leta efter djurspår. Guiderna Marcus och Johan berättar entusiastiskt om allt vi hittar, från spår av rådjur till historier om varg. Foto: Emil V. Nilsson

Hur gör man för att få höra ylande varg? Naturpodden har försökt på egen hand utan att lyckas, så Maria Brandt och Emil V. Nilsson åkte till trakterna runt Skinnskatteberg för att följa med på en guidad tur med Wild Sweden.

LÄS ÄVEN: • Tidigare avsnitt i Naturpodden.

Vi sitter på en veranda som tillhör Pensionat Udden med utsikt över Storsjön. Marcus Eldh, grundare av Wild Sweden och en av guiderna på dagens vargylningstur, tar fram några plastvargar och lägger dem på ett bord. Han berättar att för att man ska förstå hur och varför vargar ylar så behöver man veta en del om vargarnas liv. Han för plastvargen över bordet, berättar om hur ett nytt vargrevir oftast blir till när en tik vandrar in i ett nytt område. Lättast att få höra en hel familjegrupp vargar yla är när det finns valpar, och då behövs det ju en hane också. De brukar lämna reviret där de föds i april-maj för att gå ut på vandring och leta efter honor. Om tiken blir uppvaktad av en hane som hon fattar tycke för så kan det födas valpar i maj. De nyfödda valparna är små och hjälplösa, deras ylanden hörs inte långt alls. Men i slutet av sommaren, då är de stora nog för att höras långt.

LÄS ÄVEN: • Vår avdelning om svensk naturturism

Marcus Eldh. Foto: Wild Sweden

Valparna är nyckeln
Det hela är centrerat kring rendezvoux-platsen, ett område i kanten av en myr eller på toppen av ett berg där de vuxna vargarna kan hålla uppsikt över valparna när de blivit lite större. Nu, i slutet av sommaren, är valparna så stora att de kan göra lite egna små utflykter men de är inte stora nog för att jaga själva.

Efter solnedgången, när det är riktigt mörkt, börjar de vuxna vargarna göra sig redo för att gå ut och jaga samt att patrullera revirets gränser. Efter att de gett sig av, kanske efter en kilometer, händer det att en av vargarna ylar till valparna. Då brukar valparna svara entusiastiskt i kör rakt ut i mörkret. De vuxna vargarna är ute under dygnets kallaste timmar, även någon timme efter soluppgången, och sedan händer det att de ylar till valparna när de är på väg tillbaka till rendezvoux-platsen.

Med två minibussar tar vi oss ut till skogen, en helt vanlig skog, för att lyssna efter ylande varg. Foto: Emil V. Nilsson

Gedigen kunskap
Wild Sweden och en handfull andra naturturismföretag arbetar hårt med att spåra vargar i kända revir, Wild Sweden samarbetar även med Grimsö forskningsstation som är en del av Sveriges Lantbruksunversitet, för att kunna veta var vargarna håller till och för att inte störa vargarna med sin närvaro. För att lyckas med den här typen av naturturism krävs ett oerhört engagemang från guiderna med många timmar i skogen som kanske inte alltid ger resultat. Å andra sidan kan belöningen bli enorm — och förvånande nog så brukar de lyckas nära på varje gång. Det skulle inte gå om de inte hade en gedigen kunskap om vargarna på platsen.

Avsnittet på Biotopias hemsida.

En podcast kan förklaras som ett radioprogram på nätet som du kan lyssna på när du vill. Enklast är att prenumerera på program som du gillar via en smartphone. Leta först upp ett podcastprogram i App Store (iphone/ipad) eller Google Play (Android). Du kan söka på podcast. De populäraste sökresultaten bör vara bra program, men några kända alternativ är Apple Podcaster, Acast eller Pocket Casts. När du laddat hem programmet söker du efter podcastens namn i podcastprogrammet.

Mer att läsa