Gå till innehållet

Naturpodden: Medborgarforskning om fåglar som äter bär

Frida Sjösten och Matilda Arnell från Stockholms universitet spanar på fåglar som äter bär. Naturpodden prövar på medborgarforskning och rapporterar med appen Fågelbär. Foto: Emil V Nilsson

Naturpodden är en podcast som görs av personal på naturmuseet Biotopia i Uppsala. I det här avsnittet får Matilda Arnell berätta om hur det går till att använda appen Fågelbär och varför hon vill att fler ska rapportera till den.

Programledare Emil V. Nilsson berättar:
“Det är en regntung oktoberförmiddag, luften är fuktig och sval men just nu är det uppehåll. Jag har kört ut till Väddö och Senneby haken för att träffa Matilda Arnell och Frida Sjösten, båda från Stockholms universitet. Jag hinner knappt gå ut ur bilen för att hälsa innan Frida viskar att det sitter en koltrast och äter rönnbär bara några meter från parkeringsplatsen.

Nu kan du hjälpa till att kartlägga vilka fåglar som äter berberis bland många andra träd och buskar med bär. Foto: Emil V Nilsson

Matilda är doktorand och har låtit ta fram en app som alla som är intresserade kan använda för att rapportera in fåglar som äter bär. Det hela är ett projekt som bygger på medborgarforskning, Matilda tar alltså hjälp av allmänheten för att få in mängder av rapporter. Det hon strävar efter är att få en bild av de nätverk av fågelarter som äter frukterna av de olika växtarterna, och hur detta nätverk varierar geografiskt och över tid. Sammantaget så blir informationen en värdefull pusselbit för att öka kunskapen om djurspridning av växternas frön.

Frida är biolog och projektanställd i Matildas projekt. Hon skådar mest fågel hela dagarna, fåglar som äter bär, vid Tullgarns slott i Södermanland. Som fågelskådare sedan barnsben har hon blicken som behövs för att upptäcka trastar och sidensvansar bland buskar och träd.

Havtorn är en buske som finns i den uppländska skärgården, men vilka fåglar äter av bären? I senaste avsnittet av Naturpodden får vi ett lite oväntat svar. Foto: Emil V Nilsson

Matilda har andra glasögon på sig, som växtekolog är det bärbuskarna som är hennes fokusområde. Och här ute på Väddös östkust finns det gott om bärbuskar, vi ser berberis, skogstry, olvon och rönnbär, alla med vackra röda bär. Frida plockar sönder ett olovonbär och visar det hjärtformade röda fröet. Så sött. Vi ser också gott om havtornsbuskar, men vi hittar till att börja med inga med bär.

Snart promenerar vi över till den lilla halvö som kallas Sennebyhaken och där börjar äventyret. Lyssna på senaste avsnittet av Naturpodden för att få reda på vad som hände sedan.”

Appen Fågelbär går att ladda ner: Till Android och iPhone

Läs mer om Matildas forskning här

• Länk till podden på Biotopias hemsida

En podcast kan förklaras som ett radioprogram på nätet som du kan lyssna på när du vill. Enklast är att prenumerera på program som du gillar via en smartphone. Leta först upp ett podcastprogram i App Store (iphone/ipad) eller Google Play (Android). Du kan söka på podcast. De populäraste sökresultaten bör vara bra program, men några kända alternativ är Apple Podcaster, Acast eller Pocket Casts. När du laddat hem programmet söker du efter podcastens namn i podcastprogrammet.

Mer att läsa