Gå till innehållet

Naturkonstnär: Saga-Mariah Sandberg

Natursidans artikelserie om svenska Naturkonstnärer fortsätter. Saga-Mariah Sandberg inspireras av det stora i det lilla i naturen och visste redan på lågstadiet att hon skulle jobba med att illustrera naturen.

LÄS ÄVEN: • Alla artiklar i serien om naturkonstnärer

– Jag har alltid varit nyfiken på allt man hittar i naturen, berättar Saga-Mariah Sandberg. Jag är oerhört glad att jag fick växa upp på landet. Som barn var jag alltid i någon buske och bökade runt, letades efter grodor, ormar eller skalbaggar. Jag följde svartmyrorna runt huset och lade ut sirap och frukt åt dom till mina föräldrars stora irritation. Jag gick till tjärnen själv och letade salamandrar under de murkna trädstammarna.

När hon började måla med kritor blev allting hon såg runt gården till motiv; katterna, sniglarna och fåglarna. När hon fick sina första vattenfärger började Saga-Mariah göra målningar av djur kompletta med bakgrunder och detaljer. Försöken att locka henne till sporter misslyckades. Hon var mer intresserad av småkrypen i fotbollsplanens gräsmatta eller kråkorna vid ishockeyns avbytarbänk. 

– När jag började skolan så kom jag inte in efter rasterna första veckan. Jag stannade kvar ute i den spännande nya skogsdungen bredvid skolbyggnaden. Det krävdes flera vuxna att övertala mig att jag var tvungen att sitta där inne på de där hårda stolarna och stirra i timtals. 

En dag fick de göra “egna böcker” som bestod av vikta, häftade A4-ark! Då levde hon upp och producerade snabbt flera bokserier och berättade sakligt för lärarinnan att “det här ska jag jobba med som stor”. 

– När jag flyttade till Stockholm som 20-åring för att studera design och illustration tog jag med mig alla mina timmar i naturen och det min mor och moster lärt mig om svamp och bär. När jag arbetat tillräckligt för att köpa mig ett litet boende och sparat ihop ett kapital ville jag ge tillbaka till naturen i form av konst som gestaltar den. Barnet i mig tror mina affischer, om de sitter på väggen i ett barnrum, kanske kan väcka den nyfikenhet jag själv drivs av.

Idag jobbar Saga-Mariah Sandberg, enligt planen från lågstadiet, med att måla, teckna och designa. För det mesta används en bas av aquarelle med detaljer i akrylfärg, men det kan även bli färgpennor, gouache och ibland med digitala färgjusteringar. Förutom att illustrerar åt kunder driver hon en webbshop där hon säljer posters, prints och vykort med naturmotiv. Hennes verk finns även att köpa i utvalda butiker, som det Naturhistoriska museet Biotopia i Uppsala och hos Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. 

Är det något särskilt i naturen du inspireras av?
– Att allt är magnifika konstverk när man tittar nära! Insekter, svampar, grodor och löv är vackra, avancerade konstverk och ytor som du tror består av en ynka färg hittar du plötsligt massor av nyanser på när du tittar nära. En grodas öga är plötsligt en bärnsten fylld av en stjärnhimmel. En skalbagges rygg är som havets yta, full av reflektioner och krusningar. Tanken på att allt hänger samman inspirerar mig också. När du kliver in i en skogsglänta så är varje litet liv du ser en fasett på biotopens diamant. Tillsammans behöver de varann för att skapa rummet du står i. Litet är stort.

Vad är du aktuell med just nu eller inom kort?
– Just nu arbetar jag på min nya serie utbildande affischer med naturmotiv! Samt en serie småprints med insekter. Jag har just gjort klart en serie tyger med naturmotiv från olika skogsbiotoper för butiken Vintage in my Heart i Rydaholm, Småland. Butiken drivs av duktiga Marina Holmberg och jag är så glad över att se blomstrande verksamheter i småstäder! 

Se mer av Saga-Mariah Sandbergs arbete:
Hemsida: https://www.sagamariah.se
Webshop: http://sagamariah.tictail.com
Naturblogg: https://nouw.com/sagamariah
Instagram: @sagamariah_floral

Mer att läsa