Gå till innehållet

Naturkonstnär: Frida Nettelbladt

“Antarktisk drömscen – ispetrell” av Frida Nettelbladt

I serien Naturkonstnärer möter vi olika konstnärer som på ett eller annat sätt inspirerats av naturen. Frida Nettelbladt är en illustratör, naturkonstnär och biolog som är verksam i Halmstad. Hon jobbar gärna med akvareller och har bland annat ställt ut på Ottenby och Halmstad, men är också illustratör som gjort jobb åt bland annat Svenska Botaniska Föreningen och Club300.

Frida Nettelbladt är född 1990 och växte upp i Kolmårdsskogarna utanför Nyköping i Sörmland.

– Jag tecknade och målade en del som barn och tonåring men sedan var det stopp under flera år innan jag kom igång på allvar i slutet av min högskoletid då jag läste biologi. Jag hade då lärt känna en del folk i fågelskådarkretsar som gav mig en massa uppmuntran, berättar hon.

“Samlarlådan” av Frida Nettelbladt

Sedan dess har det rullat på med uppdrag för Frida Nettelbladt och hon har arbetat på att bli bättre så fort hon kan “för att kunna leva upp till alla positiva tillrop”.

– En oerhört tålmodig och uppmuntrande partner var kanske den allra viktigaste pusselbiten för att jag skulle börja ta måleriet på allvar. Jag har inte gått någon längre konstnärlig utbildning och räknas väl som till största delen självlärd.

“Påfågelöga” av Frida Nettelbladt

Framför allt har hon ägnat sig åt akvarellmåleri, ett medium som hon alltid har älskat och kämpat med “för att det är så oberäkneligt och kan ge så fantastiska, likväl som fantastiskt dåliga resultat”. Det har också hjälpt att ha två konstnärligt begåvade föräldrar som förebilder.

Gör verk åt botanik- och fågelföreningar
De senaste åren har Frida Nettelbladt medverkat regelbundet både som skribent och illustratör i Svenska Botaniska Föreningens tidning Vilda Växter. Hon har också designat och gjort målningarna till Club 300:s nya kryssdekaler med så kallade kungsarter och även gjort deras jubileums-t-shirt med önskearter. Det har också blivit flera utställningar, både själv och i samlingsutställningar i bland annat Halmstad och på Ölands södra udde.

“Bredstjärtad labb” av Frida Nettelbladt

– Naturen utgör i stort sett hela mitt liv, både min fritid och mitt jobb, inte bara som konstnär utan också för att jag spenderar den mesta tiden av mitt arbete som biolog i fält med inventeringar av olika slag. Det har väl gjort mig allt starkare medveten om hela den mångfald av arter och miljöer som vi ständigt har omkring oss. Jag känner att jag måste göra det jag kan för att hjälpa människor i allmänhet att få tillbaka en del av den respekt för naturen som alltid varit och alltid kommer att vara nödvändig för vår överlevnad.

“Hummerraka och rödögd simkrabba” av Frida Nettelbladt

– Det mesta jag stöter på är plågsamt inspirerande, jag skulle behöva ett antal livstider för att ens komma i närheten av idétorka. Jag håller ständigt på med att fylla upp hårddisk efter hårddisk med referensbilder till alla idéer jag får när jag rör mig ute. Tur för mig att det finns kameror!

“Sotpanna” av Frida Nettelbladt

Närmast kan några av Frida Nettelbladts målningar ses på Naturum Getterön i Varberg där hon också har gjort illustrationerna till den tillfälliga utställningen om dagfjärilar. I september deltar hon även i en samlingsutställning på Galleri 70 i Halmstad.

Fler exempel på hennes konst finns på hemsidan Fridanettelbladt.se och på Facebook: NettelbladtArt

Mer att läsa