Gå till innehållet

Naturkonstnär: Filippo Vanzo

Kricka ur boken “Upplevelser i Stockholms natur“.

I Natursidans artikelserie Naturkonstnärer möter vi olika konstnärer som inspireras av naturen. Filippo Vanzo kallar sig The Last Mapmaker och gör förutom kartor även illustrationer till allt från barnböcker till storyboards i filmer. Just nu är han aktuell med kartor och artillustrationer i boken “Upplevelser i Stockholms natur“.

LÄS ÄVEN: • Alla artiklar i serien om naturkonstnärer

Filippo Vanzo föddes 1982 i Thiene i Norra Italien och bor i Sverige sedan 2014. Här livnär han sig som frilansande illustratör med ett brett arbetsområde.

– Jag illustrerar bilder för flera olika branscher: barnböcker, vetenskapliga och historiska illustrationer, storyboards för film och reklam, concept art, med mera. En stor del av mina uppdrag består dock av kartläggning, eller kartografi, som jag gör för bland annat skönlitteratur, roll- och brädspel, faktaböcker, museum, myndigheter och så vidare.

Illustrationer av Filippo Vanzo till boken “Upplevelser i Stockholms natur“. Han brukar börja med att teckna med blyerts eller bläck. Därefter lägger han till färger digitalt.

Ett av projekten som Filippo Vanzo varit inblandad i är boken “Upplevelser i Stockholms natur”. Det är en guide till platser och upplevelser i Stockholms natur, som skrivits av undertecknad tillsammans med Oliver Karlöf och Vide Ohlin. Filippo har skapat bokens många kartor till naturområden och har också gjort över 50 artporträtt, varav några kan ses på bild i den här artikeln. “Upplevelser i Stockholms natur”, släpps i handeln i mitten av augusti.

Vad är det som gör att naturen har en så stor plats i ditt konstnärskap?
– Naturen är vår viktigaste och värdefullaste skatt. Jag skulle vilja hjälpa till med att skydda den och få fler att uppskatta och njuta av den. Jag hoppas att min konst blir ett meningsfullt sätt att bidra till det.

Är det något särskilt i naturen du själv inspireras av?
– Den speciell känsla man får när man tar sig ut i skogen ensam. Allt med det mänskliga samhället spelar ingen roll längre och man vill bara vara. Gränser försvinner och man känner sig som en del av naturen.

Groda ur boken “Upplevelser i Stockholms natur” av Filippo Vanzo

Filippo Vanzo är också snart aktuell med en barnbok om Maria Sibylla Merian, som ska ges ut i början av 2019 i USA. Maria Sibylla Merian var en viktig naturalist, illustratör och entomolog från 1600-talet som bland annat forskade på insekter som förpuppas. Hon upptäckte också en lång rad nya växtarter i Surinam och skrev flera böcker.

Ännu ett exempel på Fillippo Vanzos kartillustrationer kan dessutom snart ses vid Ales stenar i Kåseberga där det ska sättas upp nya informationsskyltar.

Karta av Filippo Vanzo ur boken “Upplevelser i Stockholms natur“.

Mer av Filippo Vanzos verk kan hittas på:
onezillustration.com
lastmapmaker.com

Mer att läsa