Gå till innehållet

Naturkonstnär: Emma Tinnert

Illustrationer av Emma Tinnert. Foto: Josefin Nilsson

Emma Tinnert har medverkat i ett tiotal utställningar och illustrerat boken “Min fjärilsbok” som Natursidan utsåg till Årets naturbok 2014

Läs alla artiklar i serien om Naturkonstnärer

– Jag är uppvuxen i Östra Tunhem, en liten by på Mössebergs sluttning utanför Falköping. Min uppväxt tillsammans med en mycket natur- och kulturintresserad familj har satt sina spår. Jag flyttade till Kalmar för att studera biologi vid Linnéuniversitet. I samband med studierna väcktes intresset för dagfjärilar, berättar Emma Tinnert.

Emma Tinnert illustrerar. Foto Josefin Nilsson

Numera är hon bosatt på Öland där hon kan kombinera sitt intresse och sin utbildning inom biologi med passionen för akvarellmåleri. Emma Tinnert har specialiserat sig på att skapa detaljrika illustrationer med naturmotiv.

– Det är framförallt dagfjärilar, både rena artstudier samt fjärilar sittande på en växt som utgör motiv på mina illustrationer som jag skapar i akvarell. Jag vill visa hur fascinerande och vacker naturen är då man kommer riktigt nära.

“Mindre guldvinge” av Emma Tinnert

Hennes verk har kunnat ses på en mängd olika håll och hon har bland annat medverkat i ett tiotal samlingsutställningar, genomfört ett tiotal separatutställningar och ett tjugotal olika illustrationsuppdrag. År 2014 publicerades ”Min fjärilsbok” där författaren Stefan Casta stod för texterna och Emma skapade bokens samtliga illustrationer. Natursidan utsåg boken till Årets naturbok 2014 med motiveringen “Med initierade och välavvägda texter, en mycket inbjudande formgivning och inte minst fantastiska illustrationer av Emma Tinnert är ”Min fjärilsbok” en utmärkt introduktion till fjärilarnas värld både för barn och vuxna.

“Rapsfjäril på gullusern” av Emma Tinnert

De senaste åren har Emma Tinnert inte gjort lika mycket uppdrag och utställningar.

– Jag har kombinerat två föräldraledigheter med min anställning som föreståndare för naturum Ottenby på Ölands södra udde. Arbetet som föreståndare har, förutom ett större verksamhetsansvar, även inneburit att vara med och skapa naturum Ottenbys nya basutställning. Så jag har haft fullt upp! Men jag har svår ”penselabstinens”, huvudet fullt av idéer och spännande projekt på gång, så jag hoppas få möjlighet att måla mycket mer framöver, avslutar hon.

“Slåttergräsfjäril på lavendel” av Emma Tinnert

Se mer av Emma Tinnerts verk:
Tinnert.se
Nordicwildlifeart.org

Mer att läsa