Gå till innehållet

Naturjobb: Mikael Ekman, miljödepartementet

I en artikelserie frågar vi kända och okända personer som jobbar med natur om deras arbete, utbildning och syn på naturen.

Namn?
– Mikael Ekman

Mikael Ekmna. Foto: Privat.

Mikael Ekman. Foto: Privat.

Ålder?
– 31 år

Yrke?
– Politiskt sakkunnig på miljödepartementet.

Hur länge har du jobbat som det?
– Två år.

Vad består dina arbetsuppgifter av?
– Jag är rådgivare åt miljöministern och hjälper henne i arbetet med att leda departementets arbete. Det kan vara alltifrån att skriva tal till att vara med och utforma svensk lagstiftning eller svenska positioner vid internationella miljöförhandlingar.

Vad har du för utbildning?
– Jag är jurist med inriktning på folkrätt och mänskliga rättigheter.

Vad har du jobbat med tidigare?
– Jag var tidigare sakkunnig i Europaparlamentet och innan det biträdande jurist vid en rättegång mot misstänkta krigsförbrytare vid FN:s Specialdomstol för Sierra Leone.

Vad är viktiga egenskaper för att klara ditt jobb?
– Det är viktigt att försöka träffa så mycket människor som möjligt och sätta sig in i vardagen för alla människor som berörs av miljöproblemen och av miljöpolitiken. Det är ett svårt område med en enorm bredd  och det är ofta svåra avvägningar och kompromisser mellan olika intressen. För att man ska orka med de långa arbetsdagarna och hinna med att ta in all information måste man nog ha ett stort intresse för svensk natur och för miljöfrågor i stort.

Skulle du kunna tänka dig att jobba med detta i tio år till?
– Jag tycker att det är jätteroligt och vill hålla på så länge svenska folket ger oss mandat till det. Det finns fortfarande oerhört mycket kvar att uträtta.

Genomsnittslönen i Sverige ligger på ungefär 28 400 kr/mån enligt SCB. Ligger du under, över eller ungefär vid den summan?
– Över.

Vad är den viktigaste naturpolitiska frågan enligt dig?
– Det är en väldigt svår fråga att svara på. Två frågor som är viktiga för mig är att hejda förlusten av biologisk mångfald och att åstadkomma en god miljöstatus i Östersjön. Trots många människors djupa engagemang och trots att det sker små framsteg varje dag är vi fortfarande långt ifrån målet.

Hur njuter du helst av naturen?
– Jag bor i Stockholm och här är Ekoparken en underbar ventil för att komma ut i det fria. Tänk att bo i en storstad där man kan se bäver, berguv och kungsörn! Annars älskar jag att ta långa promenader i eklandskapet i Östergötland och Sörmland.

Vilket är ditt favoritdjur/favoritfågel?
– Av alla djur är det nog myrsloken. Jag såg en silkesmyrslok en gång i regnskogen i Costa Rica, det var en fantastisk upplevelse. I Sverige är det en hård kamp mellan älg och berguv.

Mer att läsa