Gå till innehållet

Naturfotoresa: Orrspel, tjäderspel och ugglor vid brandområdet

Följ med Natursidan.se och Nordic Safari till några av Sveriges mest fascinerande naturupplevelser.

Både Nordic Safari är certifierade av Naturens Bästa –  kvalitetsmärke för ansvarsfull upplevelseturism i naturen i Sverige. http://www.naturensbasta.se/

Både Nordic Safari och Ulvsbomuren är certifierade av Naturens Bästa – en kvalitetsmärkning för ansvarsfull upplevelseturism i naturen i Sverige.

Att få uppleva orrspel, tjäderspel och tajgans ugglor lockar naturvänner till Sverige från många länder i världen.

Den 17-20 april (sönd-onsd) anordnar Natursidan.se tillsammans med Naturens bästa-certifierade Nordic Safari till tre dagars minnesvärda upplevelser i norra Västmanland.

Med hjälp av erfarna guider upplever vi orrspel och tjäderspel på nära håll i gömslen och spenderar en dag med att spana efter traktens många ugglor och andra fåglar. Både platsen för orrspelet och tjäderspelet ligger i vargrevir, så har vi tur kan vi dessutom få höra vargarna yla om natten.

Förutom naturupplevelserna kommer det även ingå en fotoworkshop med naturfotografen Marie Mattsson (www.mariemattsson.se).

Vi övernattar två nätter i gömslen och har mysiga och personliga boendet Ulvsbomuren som bas och kan där vila upp oss under dagtid vid behov. Ulvsbomuren (Ulvsbomuren.se) är ett Naturens Bästa-certifierat boende som i första hand serverar vilt (eller vegetariskt) och närproducerad mat.

Boka senast 7 april klockan 8.00.

Pris: 7500 kronor. Då ingår mat från söndag lunch till onsdag lunch, kunniga guider som följer med oss varje dag och boende på Ulvsbomuren.

Upplägg:

Orrspel. Foto: Nordic Safari

Orrspel. Foto: Nordic Safari

Söndag 17 april
Vi anländer på förmiddagen på Ulvsbomuren, äter lunch och har en genomgång av upplägget och en introduktion till fotografering av orrar och tjädrar i gömsle. Därefter tar vi med oss middag och frukost i packningen och beger oss mot turens första mål – orrspelet.

Vi vandrar i 45 minuter över bland annat blöta myrmarker (ta med stövlar), lyssnar till tranors rop och trastsång och sitter en stund utanför orrkojan för att njuta av stillheten. När det börjar skymma kryper vi ner i sovsäcken i tyggömslet som är strategiskt placerat för att ge bästa möjliga chans att få uppleva orrspelet. När orrarnas kuttrande läten hörs utanför kojan är det dags att vakna och studera hur orrarna kämpar för att försvara sina revir. Ligg och njut av upplevelsen eller passa på att ta bilder.

Orrarnas spelplats ligger dessutom i ett vargrevir så lyssna noga efter vargarnas ylande på natten.

Sparvuggla. Foto: Nordic Safari

Sparvuggla. Foto: Nordic Safari

Måndag 18 april
Frukost äts i fält i våra gömslen och vi hämtas för återfärd till Ulvsbomuren vid 9-tiden. Där finns det chans att vila, äta en lunch och ladda batterierna innan vi åter beger oss ut i naturen. Beroende på hur långt våren kommit och hur det går för ugglorna i området har vi chans att uppleva slaguggla, lappuggla, pärluggla och sparvuggla och en hel del andra fåglar. Kanske besöker vi smålommarnas eller sångsvanarnas sjöar eller spanar på alla hackspettar som trivs i brandområdet.

Under eftermiddagen anordnas även en fotoworkshop med Marie Mattsson.

Middag äter vi på Ulvsbomuren där vi även spenderar natten i 2- eller 4-bäddsrum.

Tjäder. Foto: Nordic Safari

Tjäder. Foto: Nordic Safari

Tisdag 19 april
Frukost i Ulvsbomuren. Under dagen fortsätter vi uppleva områdets natur med sitt rika fågelliv, brandområde och vackra skogar. Lunch serveras antingen på Ulvsbomuren eller i fält. Middag och frukost packas i Ulvsbomuren och tas med ut. Senare under dagen beger vi oss nämligen mot tjädrarnas spelplats. Tidigt på kvällen kryper vi in i våra gömslen och njuter av fåglarnas sång och kanske någon uggla i skymningen? Senare på kvällen anländer tupparna till spelplatsen. Passa på att sova några timmar i mörkret, men räkna med att väckas av ljudet när tupparna gör bullriga luftsprång i den dunkla skogen. Tjäderspel är inte alltid så lätt att se, men med lite tur kommer du få uppleva en fantastisk kamp om hönorna i den djupa skogen.

Tjädrarnas spelplats ligger dessutom i ett vargrevir så lyssna noga efter vargarnas ylande på natten.

Slaguggla. Foto: Nordic Safari

Slaguggla. Foto: Nordic Safari

Onsdag 20 april
Vi hämtas från gömslena vid 9-tiden och åker till Ulvsbomuren där vi äter en brunchbuffé och går igenom nattens och resans händelser innan vi skiljs åt.

Utrustning
Vi rekommenderar att du tar med dig varma kläder, stövlar, mobiltelefon, kamera, kikare, vattenflaska och laptop med bildbehandlingsprogram så som Photoshop eller Lightroom för maximal behållning av fotoworkshopen.

Bokning
Bokningsförfrågningar görs till Lars Gabrielsson på Nordic Safari: mobil: 072 32 46 169 eller 070-36 35 623, e-post: l.gabrielsson@telia.com
Din bokning är giltig först när du fått bekräftelse, skriftligt per e-post eller muntlig per telefon.

Betalning
Betalning ska göras inom 7 dagar från att du fått bokningen bekräftad. Vid bokningar med avresa inom 10 dagar måste betalning göras direkt och kvitto på betalningen uppvisas vid ankomst. Sätt in hela beloppet på Nordic Safaris bankgirokonto:
• Kontonummer: 5311-1902
• Glöm inte att ange ditt bokningsnummer!
• Ange även om du har några speciella önskemål om maten, exempelvis som du vill ha vegetariskt eller om du är allergisk mot något.

Avbeställning
Vid avbeställning 30 till och med 15 dagar före ankomstdag är beställaren ersättningsskyldig med 30 procent av det totala beloppet. Vid avbeställning 14-4 dagar före ankomstdag är beställaren ersättningsskyldig med 60 procent av det totala beloppet. Vid senare avbeställning än ovan är beställaren ersättningsskyldig med det totala beloppet .

Om inte tillräckligt många anmälningar kommit in den 7 april kl 8.00 kommer resan ställas in. Då återbetalas hela förskottsbetalningen.

Mer att läsa