Gå till innehållet

Naturfotograf hittade kungsörnsbo i planerad vindkraftpark

I våras beslöt länsstyrelsen i Västernorrland att planerna på en vindkraftpark med 27 snurror i Munkflohögen norr om Östersund kunde fortskrida. Även om det hade upptäckts kungsörnar i området så kunde det inte fastslås att de häckade.

En av de unga kungsörnarna i området. Foto: Andreas Ringnér

En av de unga kungsörnarna i området. Foto: Andreas Ringnér

Naturfotografen Andreas Ringnér, som bor i området, var däremot övertygad om att det var ett förhastat beslut. Hösten 2013 visade han bilder på en föryngring som skedde 2012. Därför stoppades projektet i väntan på inventeringen vårvintern 2014. Då hittades örn i området, men inga tendenser till häckning.

Allt förändrades för en vecka sedan när Andreas upptäckte det han länge letat efter och varit övertygad om att hitta – ett kungsörnsbo. Det hade dessutom en unge i boet.

Upptäckten gjordes efter en del tips från allmänheten, men också efter ungefär tio dagars aktivt letande i fält.

– Det finns ett bo inom parken och minst ett till strax utanför, båda hade en föryngring i år. 2012 fotograferade jag också en årsunge inom parkens område, det är starka bevis för att det är goda örnmarker kan jag tycka. Hade jag hittat ett bo men ingen har sett en örn på tio år kanske läget har varit annat, men nu har både jägare och bybor sett örnar i många år. Så att säga att det gäller ett enda örnbo mot en park är löjligt. Då har man nog inte riktigt förstått vidden av hur många örnar som berörs av parken, berättar Andreas Ringnér.

Han har fått en hel del beröm för sitt motstånd, men också viss kritik. Någon har till och med ringt hem till hans föräldrar för att uttrycka sina åsikter om att det inte finns några kungsörnar på Munkflohögen.

– Många tror att jag är emot vindkraft, men jag är helt enkelt för örnar, det är inte svårare än så, säger Andreas Ringnér avslutningsvis.Ett liknande fall med bristande inventering skedde vid Mullberget i Jämtland, men i Munkflohögen finns fortfarande chansen att stoppa bygget.

Mer att läsa