Gå till innehållet

Naturfotodagen fyller fem – vi intervjuar arrangören

naturfotodagen-20162016 fyller festivalen Naturfotodagen fem år. Den 13 februari blir det återigen en heldag för naturfotointresserade i Västerås Congress Center. Vi har pratat med arrangören Conny Jonsson.

Läs vårt reportage från Naturfotodagen 2015.

– Det häftigaste är att vi firar fem år. Utvecklingen har gått fortare än vi förväntat oss. Från att få naturfotografer ute i landet visste var Västerås låg när vi började till att många nu kommer hit för femte året i rad, berättar arrangören Conny Jonsson.

Precis som tidigare år blir det föreläsningar, 650 kvadratmeter bildutställning, boksigneringar och produktutställningar. På kvällen anordnas också en populär middag med underhållning. I fjol blev det fullsatt i föreläsningshallen och förhoppningen inför 2016 är att behöva öppna upp för en större sal med plats för en publik på 600 personer.

En av de största nyheterna i år är att det i bildutställningshallen kommer visas en utställning med 60 kvinnliga naturfotografer från föreningen Biofoto, 20 var från Sverige, Norge och Finland. Utställningen har premiär på Naturfotodagen och kommer sedan att visas på olika platser runt om i Norden.

Bland föreläsarna i år återfinns Josefin Nilsson, Sven Persson, Jukka Lausmaa, Carl-Fredrik Ekstöm, Lenny Johansson och Jan Pedersen.

I fjol hade ni också bara en kvinnlig naturfotograf som föreläsare. Är det verkligen så svårt att hitta fler?
– Vi söker verkligen med ljus och lykta efter kvinnliga naturfotografer varje år, men det är inte lätt, berättar Conny Jonsson. Vi är inte nöjda, men vi har fått många nej och det är inte heller alltid det stämmer med schemat. Vi vill göra vad vi kan för att hitta fler kvinnliga naturfotografer.

Så vi kan uppmana kvinnliga naturfotografer att höra av sig till dig med förslag på föreläsningar?
– Ja absolut, jag tar gärna emot tips.

Kontaktuppgifter till Conny Jonsson finns på Cameranatura.se, webbplatsen för fotomagasinet som ligger bakom Naturfotodagen.

Mer att läsa