Gå till innehållet

Naturfotodagen 2017: Spännande dag i naturbildens tecken

Naturfotodagen, Tommy Pedersens bilder. Foto: Niclas Ahlberg

Tommy Pedersens bilder på Naturfotodagen i Västerås. Isbjörnarna längst till vänster i mitten utsågs till årets nordiska däggdjursbild under lördagen. Foto: Niclas Ahlberg

Niclas Ahlberg var i helgen i Västerås på den årliga Naturfotodagen. Det här är hans berättelse om en dag i naturbildens tecken med en “bra blandning av landskap, däggdjur, konstfoto och berättande bilder med tydliga budskap”.

“Naturfotodagen är ett årligt event som arrangeras av tidningen Camera Natura. Konferencier och moderator var Henrik Ekman, SVT, som skötte uppdraget galant då han som naturfotograf på ett insiktsfullt sätt ställde intressanta och relevanta frågor om presentationerna. Han skötte det så bra att han blev ombedd att acceptera uppdraget även nästa år.

Först ut i programmet var Serkan Günes. Serkan har gjort en resa från Istanbul till Stockholm. Ett stort steg för många. Han nöjde sig inte med det utan valde att flytta till Gällivare för att spegla årstidsväxlingarna som enligt samisk kultur inte bara är fyra utan åtta. En ganska kontrastrik resa för en icke skidkunnig turk från Istanbul. Han lärde sig dock att till fots, med gamla träskidor eller snöskor ta sig till fotogena platser i Gällivares omnejd. I sitt föredrag lyckades han på ett personligt sätt skildra ljusskiftningarna i alltifrån den skugglösa midvinternatten till solens och skuggornas återkomst på vårvintern.

Efter fikapaus var det dags för en internationell gäst. Kristel Schneider, en holländska, numera bosatt i Frankrike som fastnat för ett motiv som vi alla har i vår omgivning, nämligen träd. Vi fick följa en bildresa med träd i fokus i olika ljus och avbildade med olika tekniker. Hon låter den känsla hon vill förmedla för stunden bestämma vilken teknik som passar bäst för att ta fram trädets uttryck. Hon liksom Serkan har koncentrerat sitt fotograferande och bildskapande till en plats för att skildra det skiftande ljuset och uttrycket i en plats istället för att resa jorden runt.

Kristel Schneiders föredrag. Foto: Niclas Ahlberg

Kristel Schneiders föredrag. Foto: Niclas Ahlberg

Därefter var det lunchpaus och besök i bildutställningen. Utställningen dominerades av en fritt stående utställning där tolv medlemmar i Naturfotograferna visade fyra bilder var. Personligen fastnade jag för Tommy Pedersens bilder från Svalbard. Lite extra stolt då jag för kamrater lyfte fram den bild på parande isbjörnar som visade sig bli årets Nordiska Naturbild i kategorin däggdjur. Personligen gillade jag också närvaron i Annelie Utters svartvita serie.

Efter lunch var det Magnus Nyman som visade prov på sin stora kollektion av däggdjursbilder från Norden. Vildsvin, dovhjortar, kronhjortar och björnar. Personligen tyckte jag det var intressant att se hjort och vildsvinsbilder som man inte ser så mycket i flödena på sociala medier.

Josefin Nilssons föredrag. Foto: Niclas Ahlberg

Josefin Nilssons föredrag. Foto: Niclas Ahlberg

Nästa programpunkt var Josefin Nilsson. Temat för presentationen var berättande bilder. Ett löfte som infriades flera gånger om. Josefin höll en stark presentation med stor personlighet, mycket allvar, men också hopp. Imponerande att hon trots sina unga år har sådan bredd i bildurvalet och en mognad och allvar i sin presentation som lämnade en stark känsla som satt kvar länge.

Johannes Rydströms bilder på Naturfotodagen. Foto: Niclas Ahlberg

Johannes Rydströms bilder på Naturfotodagen. Foto: Niclas Ahlberg

Sen var det dags för förra årets Nordiska Naturfotograf Mats Andersson. Eftersom han råkar vara min absoluta favoritfotograf så satt jag hänförd och njöt av varje bild. Han har en förmåga att med sina mörka raspiga bilder förmedla känslor som likt en torped går raka vägen in i kroppen och tar tag i hjärtat. Det är omöjligt att gå från hans bildvisning och vara oberörd. Hans bildspel var ett smakprov från hans pågående projekt på Island.

Förra årets Nordiska Naturfotograf Mats Andersson. Foto: Niclas Ahlberg

Förra årets Nordiska Naturfotograf Mats Andersson. Foto: Niclas Ahlberg

Programmet avslutades med en presentation av Thore Hagman. Presentationen handlade om landskapet och människan. Han utgick från sin egen hembygd och vidare till Lofoten. Han visar sina bilder med stort allvar och genom sin långa erfarenhet kunde han visa på de förändringar som skett i landskapet. En fyrtio år gammal bild av odlingsmark visade på förändringen och skogens återintåg. Han liksom Josefin visade dock att det finns hopp. Han hade personligen köpt upp en skogsyta med granskog odlad i spikraka rader med livlös fauna och avverkat den och visade sen hur den före detta skogen förvandlats till betad mark med örter, insekter och djur. Han avslutade med att betona att alla vi som fotograferar natur har ett viktigt uppdrag att spegla både det vackra, men också det fula i naturen.

En trevlig dag i naturfotografins tecken. Det blir en tur till Västerås 2018 också.”

/Niclas Ahlberg

Mer att läsa