Gå till innehållet

Naturföreningar protesterar mot att naturum Falsterbo ska bli spa

Falsterbo strandbad innehåller Naturum, konsthall och restaurang. Enbart restaurangen kommer vara kvar om Vellinges moderater får bestämma. Foto: Per-Magnus Åhrén

Naturum i Falsterbo ska läggas ned för att bli spahotell. Det har Moderaterna i Vellinge kommun bestämt. Ungefär 5 700 namnunderskrifter har samlats in, Naturvårdsverket ser beslutet som ett svek och flera naturorganisationer ger sig nu in i kampen för att bevara naturumet.

– Vi har utgått från det kommunen skrev i sin ansökan. Man litar ju på en offentlig aktör som beskriver hur man jobbar, säger Maano Aunapuu, chef för områdesskyddsenheten på Naturvårdsverket till Sydsvenskan.

Naturvårdsverket gick in med sju miljoner kronor i naturum Falsterbo, bland annat eftersom man förväntat sig en satsning på minst 10-15 års tid. Istället har den moderata majoriteten i Vellinge bestämt sig för att lägga ned Falsterbo naturum och konsthallen efter bara några år. Ett beslut som väckt starka protester.

Starka protester från Natursverige
Ungefär 5 700 namnunderskrifter har på kort tid samlats in i protest mot nedläggningen och tidigare gick sex skånska natur- och friluftsföreningar samman för att försöka rädda Naturum Falsterbo. Friluftsfrämjandet, Falsterbo Fågelstation, Falsterbonäsets Natuvårdsförening, Måkläppsföreningen, Skånes Ornitologiska Förening och Katastrofhjälp fåglar och vilt har hört av sig till kommunstyret i Vellinge och ber dem bevara Naturum.

I veckan gick även BirdLife Sverige, som första nationella naturförening, ut och protesterade mot beslutet.

– I kommuns årsredovisning över året 2019 skryter kommunen om att vara medarrangör i Falsterbo Bird Show som arrangeras på Naturum Falsterbo Strandbad och som lockar stor internationell publik. Året efter ber kommunens politiska styre de anställda packa sina tillhörigheter i flyttlådor och invänta uppsägningsbreven för 2021 ska Falsterbo strandbad börja konkurrera med Ystad saltsjöbad. Barnfamiljer som besöker Naturumets verksamheter och föreläsningar ska ut. Massagebänkar och konferensstolar ska in. Vart alla naturbesökare, fågelskådare, naturnyfikna elever och tusentals svenska och internationella besökare till Falsterbo Bird Show ska ta vägen verkar hittills inte röra kommunens styre i ryggen, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

BirdLife Sverige uppmanar Vellinge kommuns styre att tänka om i frågan och skriva under namninsamlingen. Dessutom påpekar föreningen att Vellinge kommun är en av landets rikaste kommuner, som 2019 gick plus i kommunkassan med 81 miljoner kronor.

– Vi på BirdLife Sverige tycker att Vellinge kommun ska fortsätta den framgångsrika satsning de skapat i Falsterbo Strandbads Naturum, vilket vi vet är en investering både idag och i framtida generationer, skriver Lotta Berg, föreningsordförande, och Stina Rigbäck, Föreningschef, för BirdLife Sverige.

Under onsdagen meddelade även Fältbiologerna sitt stöd till protesterna:
– Vi lever just nu I Jordens sjätte massutdöende. För att människor ska kunna förstå allvaret i och engageras mot denna akuta kris är folkbildning om naturen helt nödvändig. Därför är det absurt att Moderaterna nu planerar att stänga naturum Falsterbo – en institution som spelar en viktig roll för folkbildningen om fåglarna och andra delar av naturen i Skåne. Vi kräver att planerna omedelbart dras tillbaka och att naturum bevaras för all framtid, säger Leo Rudberg, vice ordförande för Fältbiologerna.

En namninsamling har startats för att försöka rädda naturum Falsterbo. Skriv under den här.

Läs även:
Naturum Falsterbo hotas av stängning efter fyra år – ska bli spa

Källa: BirdLife Sverige

Mer att läsa