Gå till innehållet

Naturfilmer: Kaskelot, knölval och späckhuggare nära svenska kusten

Den senaste tiden har det skett flera spektakulära observationer av valar längs den svenska kusten. Bland annat filmades en knölval under lång tid.

I helgen upptäcktes en flock späckhuggare upptäcktes vid Måseskär och kunde ses bra under en halvtimmes tid. Läs mer och se film här.

Den 10 maj upptäcktes en möjlig kaskelotval i Öresund utanför Hornbaek i Danmark. Det råder visst tvivel om artbestämningen, men Jens Peder Jeppesen på Öresundsakvariet är relativt övertygad.
– Man kan aldrig vara helt säker, men jag är 90 procent säker på att det är en kaskelot. Och det är häftigare än både knölval och vikval. Sist det observerades en kaskelot i Danmark var 1996 och faktiskt i ungefär samma område, säger Jens Peder Jeppesen till Helsingørs dagblad.
• Se en film på den påstådda kaskelotvalen här.

Under en fisketur på kvällen den 6 maj upptäckte Peter Jacobsson och hans familj en knölval i Gryts skärgård strax utanför Valdermarsvik. Valen sågs i en ganska grund vik och kunde följas i 30-45 minuter. Det kan eventuellt ha rört sig om en hona med kalv, men det sågs enbart en val i taget. Se Peter Jacobssons film från händelsen:

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Källa: youtube.com

Källa: Valar.se och Helsingørs dagblad

Mer att läsa