Gå till innehållet

Naturfilm: Vildsvin på hal is får skjuts in till land

Ett vildsvin som hamnat på alltför hal is får hjälp in till stabil mark med vad som närmast kan beskrivas som vildsvinscurling. Vi har pratat med Jakob König som filmade händelsen.

Jakob var ute och åkte på sjön Båven vid Flen tillsammans med Danderyds Långfärdsskrinnare när han såg något märkligt på isen.

– Jag såg dem på långt håll. Det såg ut som fyra svarta väskor som låg ute på fjärden. När jag kom närmare såg jag att det var fyra vildsvin som låg utspridda på isen med kanske 100 meter mellan varandra. De kunde inte ta sig framåt. De uppförde sig verkligen som Bambi på hal is.

Vildsvinen låg mellan en liten ö och fastlandet och Jakob König tror att de kanske gått ut till ön när det varit lättare att ta sig fram på isen och att de sedan försökt ta sig tillbaka när maten tagit slut. Men de fick inget fäste på isen och tog sig knappt framåt.

– De var helt utmattade och såg nästan ut att ha gett upp. När vi kom nära en av dem väste och fräste den och försökte göra utfall mot oss, men den fick inget fäste i isen.

Jakob började försöka knuffa in vildsvinen mot land och snart hjälptes flera i sällskapet åt att skicka vildsvinen över isen som curlingstenar. Snart hade alla fyra vildsvinen räddats från isen.

Verkade de klara sig när de kom i land?
– Ja men de var helt slut. Jag fick hjälpa till att lyfta upp den med piken, avslutar Jakob König.

Se filmen på händelsen här:

Klicka här om inte filmen syns ovan.

Mer att läsa