Gå till innehållet

Naturfilm: Strandskata som tycks besatt av bilar

En strandskata har under två veckors tid flugit från bil till bil vid Niclas Wendins jobb i Malmö. Den gillar även att sitta på fönsterblecket och ser då ut att spana in på folket på kontoret. Se filmer på beteendet här under.

Niclas Wendin berättar att strandskatan oftast flyger mellan den vita och röda bilen, vilket syns på filmen här under.
– Dessutom sitter den på fönsterbläcket och tittar in på kontoret. Ibland är jalusierna för lite, men den tittar in emellan. När man närmar sig fönstret sitter han lugnt kvar och knackar med näbben på rutan.

Det är ingen som matar fågeln, men den återkommer ständigt till bilarna.
– Jag har ett antal gånger gått ut för att inte bilarna skall bli repade och schasat bort den. Den sitter lugnt kvar men bestämmer sig för att flyga iväg. Sedan dyker upp några timmar senare och upprepar beteendet igen, berättar Niclas Wendin.

Anders Wirdheim, informationsansvarig på BirdLife Sverige har en klar teori om beteendet.
– Jag är ganska säker på att strandskatan i fråga ser sin spegelbild i bilarnas fönster och tror att det är en rival. Av samma skäl närmar han sig fönsterrutan på företaget i området. Det är inte på människorna där inne han tittar utan på sin egen spegelbild. Detta är ett “problem” som ökat i omfattning när det gäller strandskatan i takt med att antalet strandskator ökar i stadsmiljöer. Tidigare har liknande beteendet främst rapporterats hos tättingar, t.ex. sädesärla och blåmes. Fåglarna tror alltså att deras egen spegelbild är en konkurrent om reviret – och denna konkurrent måste jagas bort.

Niclas Wendins filmer på beteendet:

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=Bb1_Ox4zDec

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=qNDENiNHRDg

Mer att läsa