Gå till innehållet

Naturfilm: De första viltfödda iberiska lodjuren på 40 år

Iberiskt lodjur-unge. Foto: ICNF Technicians - Pedro Sarmento och Carlos Carrapato

Iberiskt lodjur-unge. Foto: ICNF Technicians – Pedro Sarmento och Carlos Carrapato. Projektet görs i samarbete med LIFE och “Junta de Andalucia” från Spanien.

För första gången på nästan 40 år har det fötts iberiska lodjur (Lynx pardinus) i det vilda i Portugal. Ett positivt tecken för lodjuret som är en nära släkting till lodjuren som finns i Sverige (Lynx lynx).

År 2002 fanns det bara 200 iberiska lodjur kvar i världen. En kraftig minskning från de 100 000 individer som levde för 150 år sedan. Arbetet med att rädda lodjuret inleddes och man började bland annat med att föda upp ungar i fångenskap för att sedan släppa ut dem i naturen. I maj 2016 skedde så äntligen den första föryngringen i det vilda och sammanlagt har fyra ungar upptäckts.

En av mödrarna är Jacarandá, som är det första iberiska lodjuret som återintroducerades till friheten i Portugal den 16 december 2014.

I fjol beslöt IUCN att nedklassa iberiskt lodjur från akut hotad till hotad, delvis på grund av lyckade återintroduktioner i Spanien och Portugal, men det finns bara 404 iberiska lodjur i det vilda så det är för tidigt att påstå att arten är räddad. Den hotas fortfarande av förlorade livsmiljöer och byten (framför allt harar), trafikolyckor och illegal jakt.

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=N456ToOty7g”]
Klicka här om du inte ser filmen här ovan.

Källa:
ICNF

Mer att läsa