Gå till innehållet

Naturfilm: Årets första berguvsunge kläckt i Falu gruvaNatten till fredagen den 3 mars kläcktes årets första unge för berguvarna i Falu gruva. En hel månad tidigare än i fjol. Upptäckten gjordes via den livesändningen Berguvskameran.

Kalle Bergström, eldsjälen som ansvarar för Berguvskameran, berättar att man under fredagen kunde se hur honan försökte mata ungen, hur hon åt upp äggskalet till ungens ägg och slutligen skymtades även ungen i filmen här ovan. Nu återstår att se hur det går med de tre andra äggen i boet.

Paret är samma som häckade i gruvan i fjol, men då kläcktes inte första ägget förrän i april. En av dessa ungar, kallad “Slig”, blev påkörd av en bil, men kunde opereras i Stockholm tack vare en snabb insamling av Berguvskamerans trogna följare och andra naturvänner. Ungens rehabilitering gick förvånansvärt bra och i februari släpptes Slig ut i friheten igen. Han var i “mycket bra kondition” och försågs med en ring innan han blev utsläppt en bit norr om Stockholm i ett område med mycket råttor.

Enligt statistiken från Berguvskameran är årets äggkläckning den tidigaste som skett sedan 2008.

Följ hur det går för berguvarna via webbkameran.

Källor: Berguvskameran i Falu gruva och SVT

Berguvshonan vakar över sin nykläckta unge. Foto: Berguvskameran

Mer att läsa