Gå till innehållet

Naturen dominerar när Sveriges vackraste plats utses

Stockholms skärgård. Foto: Erik Hansson

Sveriges vackraste platser finns i naturen. Den slutsatsen kan man dra av undersökningen Samhällsbarometern, som även visar att svenskarna tycker att naturen i närmiljön är viktig.

Samhällsbarometern är baserad på en undersökning som TNS Sifo utfört åt teknikkonsulterna Projektengagemang. 2500 personer i Sverige mellan 18-74 år deltog i studien och fyllde i ett webbformulär med frågor om boende, jobb, trafik och samhälle.

Det råder ingen tvekan om att svenskarna tycker naturen och miljömedvetenhet är viktig. Några exempel: 45 procent tycker att fler parker och grönområden skulle göra deras städer vackrare och 44 procent vill ha fler grönområden där de bor. En av tre vill också ha fler cykelvägar och 57 procent vill cykla mer än de gör idag,

Deltagarna fick också svara på var Sveriges vackraste plats ligger. Ett visst Stockholm-fokus kunde anas när 43 procent svarade Stockholms skärgård och Gamla stan kom på andra plats med 33 procent. Därefter följde Höga kusten (31 procent), “raukarna” på Gotland (23 procent) och Bohuskusten/Göteborgs skärgård (21 procent).

Källa: Samhällsbarometern

 

Mer att läsa