Gå till innehållet

Nationalcykelrallyt: Cykla, skåda fåglar och rädda ortolansparven

Ortolansparv. Foto: Zsombor Károlyi

Ortolansparv. Foto: Zsombor Károlyi

Den 6 juni inleds Nationalcykelrallyt. Det är ett nytt initiativ från Pär Lydmark som i vintras ordnade Skådarhjälpen i samband med Musikhjälpen. Precis som då gäller det nu att skåda fåglar för en god sak. Den här gången går pengarna till SOF BirdLife Sveriges projekt för att rädda den minskande populationen av ortolansparvar i landet.

Upplägget för Nationalcykelrallyt går ut på att du räknar alla fåglar du ser mellan 6 och 12 juni utan andra fordon än en cykel (elcykel och att transportera cykeln med en färja är också tillåtet). Rapportera dem sedan i Artportalen och välj syftet ”Skådarhjäpen”. Då är du dels med och tävlar mot andra fågelskådare på individnivå, men du hjälper också ditt rapportområde (för det mesta samma sak som län) i en nationell tävling mot andra rapportområden. Topplistor från landet hittas via den här länken.

Tanken är också att du ska skänka en krona per art som du ser eller hör under de här dagarna. Information om hur du betalar finns här.

Så se till att fira nationaldagen den 6 juni med miljövänlig fågelskådning som dessutom kan rädda en av jordbrukslandskapets karaktärsfåglar.

Läs mer:
Så här fågelskådar du med cykel.

Källa: Skådarhjälpen

Mer att läsa