Gå till innehållet

Nästan halva USA drabbat av torka – studie varnar för “megatorka”

Närbild av torr, sprucken jord med en strukturerad yta.

Torka. Arkivfoto: Erik Hansson

Över 45 procent av USA (undantaget Alaska och Hawaii) har drabbats av torka. På sina håll är situationen “extrem och exceptionell” och den förväntas bli än värre i södra delarna av landet i vinter. Forskare varnar nu för en “megatorka” som kan vara i 40 år, på grund av den globala uppvärmningen.

Södra och sydvästra USA är just nu drabbade av “extrem och exceptionell” torka och mer än 45 procent av delstaterna utanför Alaska och Hawaii anses nu lida av torka. Enligt vinterns prognoser väntas torkan och värmen fortsätta i söder vilket exempelvis ökar risken för ytterligare bränder i Kalifornien.

Senast det var en lika allvarlig och utbredd torka i USA var 2013 och det är en situation som redan har förvärrats och kommer bli än värre på grund av klimatkrisen.

En studie från april i år visade att perioden 2000 till 2018 var den torraste i sydvästra USA sedan slutet av 1400-talet. Forskarna bakom studien tror att sydvästra USA kan vara på väg in i en ännu mer extrem “megatorka”. Det beror till stor del på den globala uppvärmningen som gjort torkan 47 procent värre enligt 31 olika klimatmodellberäkningar. Om det inte vore för den globala uppvärmningen hade den nuvarande torkan bara ansetts “måttlig”, istället för en av de värsta på över 1 000 år.

Källa: NY Times

Mer att läsa