Gå till innehållet

Nästan hälften av landets kommuner har djurvänligt påskpynt

Påskris. Foto: Av Green YoshiEget arbete, CC BY-SA 3.0, Länk

Andelen kommuner som väljer bort fågelfjädrar i påskpyntet fortsätter att öka, och det snabbt. I dagsläget är hela 135 av landets 290 kommuner listade i Djurens Rätts “Fjäderfria listan 2018”.

Utvecklingen mot mer djurvänligt påskpynt har gått fort, inte minst tack vare Djurens Rätts kampanj. I fjol var 25 procent av Sveriges kommuner med på “Fjäderfria listan”. I år är andelen hela 47 procent.

– Vi kontaktar samtliga kommuner nu inför påsk och det är så glädjande att se att ännu fler kommuner tar djurvänliga beslut i år! Det är inte bara fjädrarna utan vi kan också se en rekordökning av kommuner som väljer bort buräggen i sin upphandling nu, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens Rätt.

För några år sedan var det få kommuner som brydde sig om frågan. I år är det snarare anmärkningsvärt vilka städer som inte är med på listan, exempelvis Stockholm, Malmö och Örebro. Se hela listan på kommuner hos Djurens Rätt.

LÄS ÄVEN: • Fjädrarna i påskriset kan komma från plågade fåglar

Fjädrarna i påskpyntet är sällan syntetiska och kommer framför allt från kalkoner. De importeras oftast till Sverige från bland annat köttproduktionen i USA och ibland efter att fjädrarna färgats i Kina. Mer information om hur kalkoner kan ha det i USA visar PETA på sin hemsida och det är ingen trevlig syn.

Källa: Djurens Rätt

Mer att läsa