Gå till innehållet

Nästan 60 år gammalt ormvråksrekord krossat vid Falsterbo

Rekordsträcket av ormvråkar den 8 oktober 2017. Foto: Josef Chaib

Under söndagen den 8 oktober sträckte det ut 16 665 ormvråkar i Falsterbo. Det är den högsta dagssiffran någonsin för Sverige och ett nästan 60-årigt rekord från 1959 är därmed slaget. Det var inte det enda anmärkningsvärda med helgen eller säsongen vid Falsterbo.

Att befinna sig vid Falsterbo bra sträckdagar (när många fåglar väljer att förflytta sig) under hösten är en otrolig upplevelse. Vid rätt förutsättningar flyger hundratusentals fåglar av en lång rad arter ut från landet på samma dag. Himlen är prickig av fågelflockar under dygnets alla ljusa timmar och det är en självklarhet att ha med detta fenomen som en av Sveriges bästa fågelupplevelser.

Söndagen den 8 oktober var exeptionell. Över 50 000 fåglar passerade Falsterbo och det slogs ett nytt rekord för ormvråkar – 16 665 stycken.

Peder Winding på fågelföreningen Club300 berättar att den högsta säsongssumman i Falsterbo är från 2010 då sammanlagt 23 512 ormvråkar räknades när de lämnade landet via landets sydvästra hörn. I år har det redan räknats in 27 142 stycken och då förväntas sträcket fortsätta ett tag till.

LÄS ÄVEN: • Naturfilm: Magnifika ormvråkssträck 2014

Helgen vecka 40 år 2017 går dessutom till historien som en unik ormvråkshöjdpunkt när hela 22 811 ormvråkar passerade Falsterbo. Räknar man med en annan bra sträcklokal vid Helsingborg så har över 30 000 ormvråkar lämnat landet i helgen.

LÄS ÄVEN: • Skådarbloggen: Imponerande ormvråkssträck i nordväst-Skåne

En av de som jobbade med att räkna fåglar vid Falsterbo under söndagens rekord var Ola Elleström.

Kan du berätta lite om dagen?
– Vråkarna började visa tydliga tendenser framåt niotiden. Sen ökade det väldigt snabbt och de kommande tre timmarna gick det vråkar hela tiden i flera linjer och flera höjdskikt. Kring 11-tiden räknade vi upp emot 100 vråkar per minut under en period. De gick huvudsakligen i en koncentrerad passage från mitten av halvön mot vinden uppemot nordväst så det var ganska långt avstånd. Efterhand började vråkarna emellertid skruva upp mer över samhället och drev ner så från kl 12 ungefär var det riktigt njutbart att titta på vråkarna och inte bara räkning. Då kom det också en stäppörn och följde med vråkarna ut till Nabben innan den fick kalla fötter och vände inåt. Det är inte utan anledning till att vi kallar just stäppörn för “landörn” – den är en riktig fegis.

Sträcket fortsatte i oförminskad styrka fram till 13-tiden. Därefter lugnade det ned sig under en timme för att sedan lägga av ganska plötsligt.

LÄS ÄVEN: • Flera flyttfågelrekord slagna vid Falsterbo 2013

Var det perfekta förutsättningar för ormvråkssträck under söndagen?
– Precis som under flera bra dagar denna höst, inte bara för rovfåglar, var vädret på gränsen. Det blåste NV-vind ca 10-12 m/s och vi var inte säkra på att det skulle sträcka några rovfåglar alls. Så vädret var inte perfekt i det att det egentligen blåste för mycket. Däremot var det extremt bra termik som gjorde att vråkarna kunde få rejäl höjd och det var enormt bra sikt. Just att de har riktigt bra sikt till andra sidan är jätteviktigt.

Varför slogs rekordet idag tror du?
– Att rekordet slogs idag beror dels på att massor med vråkar sträckt ner genom landet de senaste dagarna på grund av kalluftsinbrott längre norrut. Men det sker ju varje år. Det som hänt nu är att de vråkar som brukar sträcka över Öresund norr om Helsingborg (brukar vara lika många eller fler än i Falsterbo) av någon anledning, förmodligen vindfaktorer, fortsatt ner till södra Skåne vilket gjort att det funnits kolossalt mycket vråk här nere som behöver sträcka ut.

Film från rekorddagen av Johan Lorentzon:

Du som jobbat som sträckfågelräknare vid Falsterbo i år – har det varit något annat anmärkningsvärt i år?
– I förrgår (fredag) sträckte det nästan en halv miljon bofinkar och över 2000 dubbeltrastar – totalt 503 000 fåglar varav 501 000 tättingar, då fick vi jobba hårt! Vi har slagit såväl dags- som årsrekord för gulärla, en art som hade sina tidigare bästa år på 80-talet. Det har också varit väldigt mycket av sjöorre och mindre korsnäbb – årsrekord för båda. Vi slog dagsrekord för röd glada i fredags (1032 ex), Berättar Ola Elleström.

Många glädjande rekord i år, men också en hel del oroväckande resultat:
– På minussidan är att vi inte sett en enda ortolansparv för första gången sedan räkningarna inleddes 1973, vilket tyvärr bekräftar artens dokumenterat dåliga trend. Backsvala har haft ett dåligt år. Bland rovfåglarna är exempelvis stenfalk förvånansvärt fåtalig – det är risk att det blir det sämsta året sen 80-talet för den. För flera andra rovfåglar är det ett medelår eller något under medel om man jämför med senare år, berättar Ola Elleström.

Mer att läsa