Gå till innehållet

Nässjö försöker minska antalet fåglar

Enligt Stina Granberg, som är planerings- och utvecklingschef på Nässjö kommun, känner folk i staden obehag inför stadens fåglar.

Kanadagässungar. Foto: Erik Hansson

Kanadagässungar. Foto: Erik Hansson

– Fåglarna skränar så man knappt kan prata med varandra och de kan även vara ganska aggressiva om de har ungar nära gångstråket här runt sjön. Man väljer andra vägar. Man promenerar inte runt sjön för att man tycker att det är obehagligt. Man använder inte lekplatsen och lägger inte filten på marken för att det är smutsigt, säger Stina Granberg till P4 Jönköping.

Fåglarna anses också ställa till med problem för stadens restauranger och kafeer, samt skräpa ner när de tömmer papperskorgar i jakt på mat. Nässjö kommun bestämde sig för några år sedan för att försöka minska antalet fåglar genom att helt enkelt skjuta dem, men det gav dåligt resultat.

Numera används andra metoder så som snubbeltråd så att kanadagässen inte tar sig till stadsparken, nya papperskorgar med lock och kommunen försöker få folk att skräpa ner mindre vilket leder till att fåglarna inte hittar lika mycket ätbart i staden. Metoderna verkar ha fungerat.

– Förra året såg vi effekt på kanadagässen. De valde andra platser och då tror vi att snubbeltråden bidrar till det. Vi fick in färre klagomål och det kan vara en signal på att problemet är mindre, säger Stina Granberg.

Källa: P4 Jönköping

Mer att läsa