Några av Afrikas äldsta och största träd har plötsligt dött

Baobab-träd. Foto: Av Ferdinand Reus from Arnhem, Holland – Two old ones, CC BY-SA 2.0, Länk

De här baobab-träden fanns på jorden innan vår tideräkning börjat och några av dem är bredare än en buss är lång. Nu dör de plötsligt och forskare tror att det beror på klimatförändringar. 

Nio av de 13 äldsta träden, som var mellan 1100 och 2500 år gamla, har dött eller fått se sina äldsta delar kollapsa och dö under de senaste tolv åren, rapporterar forskarna i Nature Plants. Fyra av dessa var bland Afrikas äldsta baobab-träd. Det största av dem var över 30 meter högt med en omkrets på över 35 meter.

LÄS ÄVEN: • Hälften av världens träd har avverkats

Forskarna kallar det för en händelse av ”oöverträffad omfattning“ och menar att det åtminstone delvis beror på betydande klimatförändringar, framför allt i södra Afrika. Att över huvud taget se dem dö är anmärkningsvärt eftersom det är extremt tåliga träd som klarar bränder och att deras bark skalas av.

– Det är definitivt chockerande och dramatiskt att under vår livstid uppleva slutet för så många tusenåriga träd, säger studiens medförfattare Adrian Patrut vid Babeș-Bolyai University i Romania, till The Guardian.

LÄS ÄVEN: • Brist på gamla träd – var femte vedlevande skalbagge i Europa hotad

Att träden dör är inte bara oroväckande för baobab-arten. Det drabbar också andra arter i naturen eftersom träden lagrar mycket vatten deras frukter och blad livnär många djur och människor.

Källa: The Guardian