Gå till innehållet

Mystiskt döda kråkfåglar i Skåne igen

Uppdaterat 30 jan 2014:
SVA har nu konstaterat att kajorna inte led av någon form av virus eller sjukdom. Däremot hade en majoritet av de undersökta fåglarna akuta blödningar i skallen. Om de var förgiftade är ännu oklart, men svar på prover väntas inte förrän om flera veckor. Det tycks därmed som att de här kajorna är lika mystiskt döda som de tidigare fallen.

Tidigare nyhet:
Den första artikeln vi skrev här på Natursidan.se handlade om de stora mängder döda kråkfåglar som hittades i Skåne förra vintern. Efter en uppföljning med Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) var egentligen dödsorsaken fortfarande okänd, men enligt Henrik Uhlhorn, biträdande statsveterinär, är “förgiftning fortfarande den sannolika dödsorsaken”.

Död kaja. Foto: Josef Vilhelmsson

Död kaja utanför Malmö 2013. Foto: Josef Vilhelmsson

Nu har det hänt igen. Den här gången också i Skåne, men i Helsingborg. Fem personer har oberoende av varandra hört av sig till Helsingborgs kommun och berättat att de hittat döda fåglar i parkområdet Fredriksdal. Exakt hur många som drabbats är oklart, men det verkar röra sig om hundratals och de flesta, eller alla är kajor.

Kråkfåglarna ska nu skickas till analys på SVA, men har ännu inte anlänt när vi pratar med Henrik Uhlhorn. Hans kollega Caroline Bröjer ger dock en annan möjlig förklaring än förgiftning till TT:
– Det handlar ofta om att kajorna blir skrämda, till exempel av fyrverkerier eller en lastbil. Eftersom kajorna dessutom har dålig syn riskerar de därför att krocka med något när det blir uppskrämda, säger Caroline Bröjer, biträdande statsveterinär på SVA.

Källa: Helsingborgs Dagblad och Helsingborgs Dagblad

Mer att läsa