Gå till innehållet

Mysteriet vart Kinas gökar flyger under vintern är löst

Gök. Foto: Erik Hansson

Det har varit ett mysterium var Kinas gökar flyger under vintern. Nu har gökarna som döpts till Flappy McFlapperson och Skybomb Bolt tillsammans med tre artfränder gett oss de förvånande svaren.

Flappy McFlapperson och Skybomb Bolt och tre andra gökar fångades in i en våtmark nära Peking och försågs med lätta sändare. Det är långt ifrån alla fåglar som överlever flytten söderut, men tre i det lilla gänget sändarförsedda gökar klarade sig och kunde förse Beijing Cuckoo Project med fascinerande data.

LÄS ÄVEN: • Gökar hotar Nordamerikas fåglar

Man trodde att gökar tog sig någonstans i Sydöstra Asien, men det visade sig att gökarna flög betydligt längre än så. Flappy McFlapperson och Skybomb Bolt, som döpts av skolbarn i Peking, flög över ett dussintal länder, ett hav och förflyttade sig en sammanlagd sträcka på flera tusen kilometer. I augusti lämnade de Kina. I september anlände de till Indien, vilket omkullkastade teorin om att de skulle till Sydöstra Asien. I slutet av oktober kunde inblandade i projektet plötsligt se hur Skybomb började flyga rakt västerut från Indien. Med hjälp av monsunvindarna tog han sig ut över Indiska Oceanen.

LÄS ÄVEN: • Följ med på en näktergals fascinerande första år i livet

Flappy är den röda linjen och Skybomb är den orange. Kvar i Indien när det här skrivs är göken Meng Zhi.

I en enda, 3700 kilometer lång flygning som tog tre dagar, anlände han till Somalia i Afrika. Därefter följde han ett regnområde i ytterligare 300 kilometer till en plats där han verkade kunna hitta tillräckligt med föda.

LÄS ÄVEN: • Naturupplevelsen: Buskskvätta som matar gök

Flappy McFlapperson lämnade Indien senare än Skybomb Bolt och tog också en lite annan rutt över Arabiska halvön. En kortare flygtur över vatten, men en längre sträcka i Afrika. Om allt går som det ska återvänder gökarna till Peking i mars.

Förutom att ta reda på var gökarna befinner sig under vintern är målet med projektet också att skapa uppmärksamhet kring fåglar i Kina. Även om fågelskådningsintresset ökat kraftigt i landet de senaste åren så hotas de fortfarande av bland annat expanderande städer, massiva utsläpp och kommersiell fångst.

Källa: NY Times och Beijing Cuckoo Project

Mer att läsa