Gå till innehållet

Myrorna som bär hem skadade artfränder

Enligt en ny rapport bär myrorna Megaponera analis hem skadade individer till myrstacken där de har betydligt större chans att överleva. Myrornas version av att skrika på en sjukvårdare är att utsöndra ett kemiskt ämne som gör att andra myror plockar med sig dem hem.

Megaponera analis jagar och äter termiter. Efter att scouter hittat ett termitbo samlas 200-500 myror och går i formation med tre i rad till attack mot termiterna. En strid mellan myrorna och termiterna bryter ut, men myrorna brukar vinna efter ungefär 20 minuter enligt biologen Erik Frank, som studerat myrornas beteende.

LÄS ÄVEN: • Insekter medicinerar sig själva

Han märkte att myrorna ofta plockade upp skadade individer och bar hem dem till myrstacken. Det ökade de skadade myrornas chans att överleva kraftigt och de kunde därmed vara redo för en ny attack mot termiterna redan dagen efter. Myror som inte bars hem löpte dock en större risk att falla offer för djur och insekter som äter myror.

LÄS ÄVEN: • Naturfilm: Myror odlar svamp

Myrorna räddar på det här sättet lika många myror som föds varje dag i myrstacken. Det blir därmed ännu fler myror som kan samla föda till kolonin.

LÄS ÄVEN: • Myror bygger flotte av sina unga vid översvämning

Men Erik Frank poängterar för radioshowen KUNC att det skiljer sig en del från hur soldater kallar på sjukvårdare. Myrorna hjälper helt enkelt varandra hem eftersom de skadade artfränder utsöndrar en kemisk signal. Det handlar inte om empati. Däremot gynnar beteendet kolonins överlevnad.

Källor: NPR och Science Mag

Läs mer

Mer att läsa