
Svenska folket uppskattar promenader i naturen. Foto: Erik Hansson
Skogsstyrelsen har släppt en ny rapport som menar att det krävs bättre skydd och planering av de stadsnära skogarna, eftersom det är känt att skogsvistelse kan få oss att må bättre och minskar stress. Därmed är Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket och Folkhälsomyndigheten överens om att det behövs mer stadsnära skogar.
Närheten till gröna miljöer har enligt Folkhälsomyndigheten stor betydelse för att hantera vardagens stress och kan dessutom hjälpa människor med stressymptom. Finska Skogsforskningsinstitutet Metla har också visat att skogsvistelse har en ”förvånansvärd inverkan på vårt välbefinnande”. Städer bör därför planeras så att folk har max 300 meter till naturen, anser Folkhälsomyndigheten.
LÄS ÄVEN: • Grönområden gynnar barns inlärning
Förutom att skogsvistelse har ett värde för hälsa och rekreation handlar skogens sociala värden om friluftsliv, turism, upplevelser men också om skogen som ett klassrum och gympasal för barn och elever. I en tid när psykisk ohälsa och så kallade livsstilssjukdomar ökar får dock ofta grönområden stå tillbaka för ny bebyggelse.
– Att gå en skogspromenad har positiv inverkan på vår fysiska och psykiska hälsa. Närheten till gröna miljöer som stadsnära skogar har stor betydelse för våra möjligheter att hantera vardagens stress. Men här ser vi att den tätortsnära skogen i viss mån försvinner till förmån för nybyggnation och annan användning. Det finns inga tydliga ekonomiska incitament för kommuner att bevara den tätortsnära skogen, säger Stefan Karlsson, utredare vid Skogsstyrelsen.
LÄS ÄVEN: • Studie: Inlärning utomhus har stor betydelse för barns livskvalitet
Skogsstyrelsen föreslår därför att regeringen ska sätta upp mål och pengar för skydd av skog som ligger nära tätorter, något som även Naturvårdsverket har föreslagit. Det föreslås också en analys om det behövs ställas högre krav på allmänna skogsägare, ta fram officiell statistik kring skogens sociala värden och att öka rådgivningsinsatserna till skogsägarna.
LÄS ÄVEN: • Skogspromenad vanligaste friluftsaktiviten, men många upplever brist på lämpliga områden
I en undersökning från Mittuniversitetet svarade nästan hälften av de tillfrågade i Sverige att de upplever en brist på lämpliga platser eller områden för att ägna sig åt friluftsaktiviteter i den utsträckning de vill.
Tidigare forskning har visat att skog lämplig för återhämtning är över 70 år gammal och över 16 meter hög.
Källa: Skogsstyrelsen

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
En självklarhet skulle jag vilja säga. Men visa mig de människor som inser det. Inte är de många bland de miljarder människor som befolkar planeten. Hade det förhållit sig annorlunda hade inte det fullkomligt självklara behövt konstateras efter ”forskning”. Ska människan någonsin åter börja leva i harmoni med naturen? Jag har förlorat tron på det.
Vår kommun är mest intresserade av att vi skall komma och handla i affärerna samt att förtäta staden med byggnader parker är bara i vägen likaså naturreservat i stadens närhet bromsar utbyggnaden av bostäder. Vi som gillar att komma ut i naturen där man kan ”ladda” om och bara vandra sakta genom skogen och inte tänka på något annat. Jag tycker synd om de som inte kan gå ut i naturen utan att ha en boll eller gevär för att koppla a
Högst trehundra meter till en skog låter ogenomtänkt. Det innebär att ingen tätort kan vara större än sexhundra meter i diameter. När invånarna i dessa minitätorter rör på sig utanför orten kommer de vilja åka bil eller tåg på stora trafikleder, varpå de stadsnära skogarna asfalteras och utsätts för trafikbuller. Det blir som i dagens storstadsregioner. Tillbaka på ruta ett alltså.
Att det saknas incitament för att bevara stadsnära skog tycker jag är en halvsanning. Om kommunerna slopade sina parkeringsnormer, det vill säga slutade förbjuda hus utan parkeringsplatser, så skulle lönsamheten för förtätning öka, medan lönsamheten för motorvägar och externa köpcentra minska. Incitamentet finns redan, men kommunerna måste tillåta det att fungera.
Tror du tänkt lite fel med att tätorter bara skulle vara 600 m. Bebyggelsen behöver inte vara omringad av skog. Mindre skogar kan finnas inne i städer. Det finns det gott om exempel på runt om i världen och det fungerar utmärkt.
Ur kommunala planerares och politikers synvinkel så är den tätortsnära skyddade skogen bara ett hinder för civilisationens framtida utbredning. Det är den inställningen vi först och främst måste ändra på. Därefter hitta sätt att kombinera stadsutbyggnad till rimlig kostnad med att bevara den tätortsnära skogen.