Springnäbbmusen med det engelska namnet Somali sengi (ungefär somalisk springnäbbmus) har inte setts sedan 1968. Den kallades till och med “en av de sista stora mysterierna bland Afrikas däggdjur”. Nu har arten återfunnits.
Springnäbbmusen Elephantulus revoili finns i 39 exemplar på museum världen över, men alla exemplar är över 100 år gamla och väldigt lite var känt om arten, inte minst eftersom den inte setts i det vilda sedan 1968. I fjol lyckades dock ett forskarteam både hittat arten i Djibouti och ta reda på en hel del om den.
Somalisk springnäbbmus blir upp till 15 cm lång med en svans av samma längd, har ben som mer påminner om en gasell och är släkt med jordsvin, elefanter och manater. Den håller ihop med en partner hela livet i ett litet område, trummar med sina fötter mot marken och käkar insekter som den hittar med sitt goda luktsinne.
Nyupptäckt för forskare
Som med så många andra återupptäckter eller nya fynd för vetenskapen så var även den somaliska springnäbbmusen egentligen inte alls försvunnen. Lokalbefolkningen i Djibouti har sett den och kände igen den på bilder. Med hjälp av dem kunde forskarteamet också hitta arten och dokumentera den, för första gången på över 50 år. Sammanlagt hittades tolv individer.
– För oss som lever i Djibouti och på Afrikas horn har springnäbbmusen aldrig setts som försvunnen, men den nya forskningen återför den somaliska springnäbbmusen till den vetenskapliga communityn, vilket är värdefullt. För Djibouti är det här en viktig historia som visar på den stora biologiska mångfalden i landet och regionen och visar att det finns goda möjligheter för ny forskning här, säger Houssein Rayaleh från Association Djibouti Nature, till Global Wildlife Conservation.
Forskarna kunde konstatera att situationen för den somaliska springnäbbmusen ser relativt ljus ut. Det finns inga direkta hot mot arten i de torra, svårtillgängliga naturområdena. Därför rekommenderar forskarna att artens rödlistestatus ska ändras från “otillräcklig data” till “livskraftig”.
Expeditionen fick dock ett tragiskt slut. Biologen Galen Rathbun som ägnat sig åt springnäbbmöss i årtionden och nu fick vara med om att hitta den sedan länge eftersökta springnäbbmusen, insjuknade i hudcancer och dog enbart några månader efter expeditionen. Mycket av vad som är känt om springnäbbmöss i dagsläget beror på Rathbuns livslånga passion för släktet. Han har bland annat varit involverad i att hitta två nya arter; Rhynchocyon udzungwensis 2008 och Macroscelides micus 2014.
Källor: Global Wildlife Conservation och Biodiversity and Conservation